Włoskie Skarby – Zapomniane szczepy

Włochy są niewątpliwym skarbem na winiarskiej mapie świata. Mnóstwo znakomitych regionów i apelacji oraz różnorodność wykorzystywanych szczepów winogron sprawia, że każdy koneser wina odnajdzie tu coś...

Dobry wieczór Lizbono

Lizbona, a szczególnie jej dzielnica Alafama to magiczne miejsce. Urokliwe uliczki, po których suną żółte tramwaje, zapomniane zaułki gdzie nadal można zobaczyć suszące się pranie, szereg artystów, kt...

Moda na różowe

Zbliża się lato, co sprawia, że patrzymy na świat przez różowe okulary i szukamy orzeźwienia w kieliszku lekkiego, różowego wina. Przyjrzyjmy się modzie, która zapanowała w świecie winiarskim na kolor...

Terroir robi różnicę – Ricasoli 1141

Na ostateczny kształt powstającego wina mają wpływ cztery czynniki. Pierwszy to oczywiście odmiana winorośli, drugi: sposób produkcji wina, następnie sposób prowadzenia winnicy i w końcu czwarty, osta...

Pinot Gris – Poznajemy szczepy

Przyszły cieplejsze dni. Za oknami coraz więcej słońca, lato zbliża się wielkimi krokami. Majówka minęła i choć pogoda w tym roku nie dopisała, to pewnie pierwsze grille i ogniska już za nami. Możemy ...

Whisky/Whiskey

Zobacz wszystkie

Alfabet Whisky

Poruszając się w tematyce whisky, napotykamy na wiele specyficznych słów i sformułowań czy to polskich czy też angielskich. Poniżej przybliżamy niektóre z nich. A Alembik - prosty aparat o kształcie cebuli, najczęściej wykonany z miedzi wykorzystywany w procesie destylacji. Angel’s Share - (udział...

Co to jest Coffey?

Nikka Coffey Malt, Nikka Coffey Grain - patrząc na etykiety tych japońskich whisky zapewne część z Państwa zastanawia się co oznacza dopisek „coffey”. Niektórym może nawet skojarzy się z kawą i będą szukać jej aromatów po otwarciu butelki. Już wyjaśniam, żadnej kawy tu nie dodano, a nazwa wzięła się...

Paul John

Kiedy mówimy o whisky większości z nas na myśl przychodzą spowite mgłą szkockie wrzosowiska, lub malownicze krajobrazy zielonej Irlandii. Myśli części z nas pobiegną do odległej Japonii, a miłośnicy b...

Z whisky za pan brat… Irlandia

Historia złocistegotrunku z zielonej wyspy… Kto pierwszy zaczął wytwarzać whisky Szkoci czy Irlandczycy? Co sprawiło, że delikatna i przystępna Irlandzka whiskey nie jest tak popularna jak szkocka? Według legend historia irlandzkiej whiskey sięga VI w, kiedy to podobno sztuka destylacji dotarła na...

White Dog – tak narodziła się amerykańska whiskey!

White Dog to popularny wśród pierwszych osadników stanu Kentucky alkohol, którym nazywano przejrzysty, niestarzony w beczce destylat z wyczuwalną słodyczą kukurydzy, pity bardzo często prosto z destylatora. Po latach odkryto, że idealnie nadaje się on do starzenia w beczkach tworząc alkohol, który d...

Grappy jednoszczepowe

Przed przystąpieniem do pisania tego artykułu szukałem informacji oraz ciekawostek, które mogłyby poszerzyć moja wiedzę na temat grappy. Trunek co prawda nie jest mi obcy, ale dopiero na Ogólnopolskim Festiwalu Win i Alkoholi (o którym naszym stałym klientom nie muszę mówić) miałem możliwość przekon...

Grappa – Włochy… Italia…

Gdybym poprosiła Cię czytelniku byś zamknął teraz oczy i pomyślał o Włoszech? Na pewno wyobrazisz sobie wspaniałe zabytki jak Coloseum czy Krzywa Wieża w Pizie, cudowne krajobrazy roztaczające się na...

Iain McAlister odpowiada na Wasze pytania – część 2

Pora na drugą część odpowiedzi na Wasze pytania: Iain w filmie po angielsku, a już tradycyjnie polski skrót poniżej 😊 Czy drożdże i długość fermentacji mają znaczenie dla smaku i aromatu whisky? Oczywiście tak. To jest jeden z tych aspektów przy produkcji whisky, któremu naprawdę trzeba poświę...

Iain McAlister odpowiada na Wasze pytania – część 1

Mamy dla Was film z odpowiedziami na pytania. Na różnych naszych profilach facebookowych, Instagramie oraz w e-mailach zadaliście ich aż 27.  Super – bardzo dziękujemy za aktywność! Iain McAlister odpowiedział na praktycznie każde z nich, ale gdy zostało mu już tylko 3 do końca, nagranie padło. Ost...

Wywiad z Kobusem Basson właścicielem Kleine Zalze

Tradycja produkcji wina w RPA jest bardzo długa, ale o wzroście jego popularności możemy mówić od około 20-tu lat – skąd takie “opóźnienie”? RPA ze względów politycznych było izolowane przez wiele lat...

Dobre wino to takie, które nam smakuje

LIFE IN. Łódzkie: Kim jest sommelier? Michał Bald: To osoba, która ma wiedzę na temat win, kocha wino, potrafi i chce się dzielić swoją wiedzą i pasją z innymi. Sommelierzy bardzo często pracują w restauracjach, gdzie doradzają klientom, jak najlepiej dobrać wino do potrawy. Z kolei właścicielom tł...

Wywiad – Luca Speri

Małgorzata Masiak: Veneto to jeden z trzech najbardziej popularnych i ważnych regionów we Włoszech – co czyni to miejsce tak wyjątkowym? Luca Speri: Biorąc pod uwagę oficjalne dane apelacji DOC i D...

Gotowanie

Zobacz wszystkie

Manim Mniam – Kuchnie świata

W bieżącym numerze postanowiliśmy rozpocząć prezentowanie przepisów z różnych stron świata. Wierzymy, że odtwarzając je potem w swoich domach wraz z propozycją idealnie dobranego wina, będziecie mogli...

Wielkanoc

Idą święta, słychać już od jakiegoś czasu. Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Każdy przygotowuje się do niego jak umie, ale nie będę tu robił wywodów teologicznych. Święto, świętowanie, wspólne przeżywanie, celebrowanie. My "Regionaln...

Grill

Wiosna, lato, jesień... Ciekawie się zaczyna ale nie będzie wyliczanki, a o zimie wspominać nie będę. Długo bardzo czekałem na dogodny moment aby spędzić trochę czasu przy „umilaczu” wolnego dnia i chwil na świeżym powietrzu. Tematem jak każdy się już pewnie domyślił jest GRILL! Moje pierwsze myśli...

Na karnawałową domówkę

Niby fajnie ale okazało się że sporo będzie do zrobienia.Każdy z zaproszonych przygotowuje coś do jedzenia, więc ja też ale żeby wszystko dobrze się komponowało to trzeba owe smakołyki czymś popić... Z ilości ludzi wynika że jedzenia będzie sporo.Każdy z nas dobiera alkohol zgodnie z własnymi prefe...

Dziś z cyklu smacznie i przyjemnie i żeby nie wszędzie było mięso…

Pierwsze promienie słońca skłoniły wielu z nas do ataku na rozgrzane do czerwoności grille. Ale jak to się mówi nie samym grillem człowiek żyje. I tak było również ze mną. W krótkim czasie doświadczyłem przesytu, ale spokojnie taki stan podobno mija. Któregoś dnia żona zaproponowała bezmięsny posi...

Drinki wielkanoc

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W końcu przychodzi ten upragniony moment wytchnienia, odpoczynku i wspólnych spotkań. Warto przez chwilę zastanowić się nad tym czym będziemy popijali spożywane potrawy i czym będziemy się raczyć pomiędzy nimi. Tak, by było na bogato i w klimacie świ...

Na wiosenne przymrozki – Grzańce na inny sposób!

Idealne na zimę, ale też na wszystkie chłodniejsze dni. Grzańce w znaczy sposób pozwolą na dużo lepsze funkcjonowanie w takich warunkach. Dobrze przygotowane są niebywale smaczne, poprawiają humor, ro...

Poncz

Jeden kwaśny, dwa słodkie, trzy mocne i cztery słabe, to ogólne powiedzenie o jednym z najstarszych drinków, który może być serwowany jako napój wieloporcjowy w dużym, szklanym naczyniu lub też jako pojedynczy drink. Pierwsza pisana wzmianka o nim odnotowana jest w 1576 r. Nie wiadomo kto skomponow...

Red Spritz

Swoje narodziny notuje na przełom XVIII i XIX wieku, kiedy to panowanie Habsburgów zmierzało ku końcowi, a gdzie nie gdzie już wygasło. W Veneto, we Włoszech pracownicy imperium Habsburskiego, żołnierze oraz odwiedzający te tereny dyplomaci rozsmakowali się w lokalnych winach serwowanych w tutejszyc...

Aleksander Cocktail

Historia jednego z najpopularniejszych napojów mieszanych nie jest klarowna, podobnie jak on sam. Istnieje kilka wersji jego powstania. Pierwsza wzmianka o napoju mieszanym Alexander ukazała się w wydanej w 1916 roku książce Hugo Ensslina „Receptury napojów mieszanych” (Recipies for Mixed Drinks). T...

Niedoceniane Ouzo

Często będąc na wyjeździe w krajach śródziemnomorskich delektuję się drinkami z anyżkiem. Ouzo, Raki, Pastis sprawiają, że mogę głębiej delektować się miejscowymi zapachami, smakami czy widokami. W sumie nic nowego, każdy ma coś co pozwala mu w pełni korzystać z danej chwili czy czasu. Ale… No właśn...

Nie bój się Ouzo!

Gdyby kiedyś ktoś mi powiedział, że z przyjemnością napiję się Ouzo – powiedziałabym, że chyba zwariował. Nie było takiej siły, która zmusiłaby mnie do wypicia tego anyżkowego trunku, nie wspominając już o znajdowaniu w tym jakiejkolwiek przyjemności. Jak widać człowiek się zmienia, dojrzewa i wraz ...

Lifestyle

Zobacz wszystkie

Mity Alkoholowe

Często podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną dla rozluźnienia atmosfery i podkręcenia tempa wieczoru podajemy alkohol - przed jedzeniem, w trakcie jedzenia, po jedzeniu - w zależności w jakiej cz...

Wywiad – Nowe trendy barowe – RTD

Marcin Domaszczyński: Czym są RTD i jaka jest ich geneza? Jakub Sienkiewicz: Ready To Drink, jak sama nazwa mówi, to gotowe to picia mieszanki alkoholi i dodatków takich jak soki, syropy itd. Ich g...

Kuchnia Otwarta to restauracja codzienna

Kuchnia Otwarta to nowy koncept gastronomiczny, dla którego stworzyliśmy własne określenie comfort dining. Comfort dining to doświadczenie kulinarne na poziomie fine dining w przyjaznej cenie i w swobodnej rodzinnej atmosferze sąsiedzkiej restauracji. Jesteśmy lokalem sąsiedzkim, którego celem są s...

Okiem profesjonalisty – Aperitif

Aperitf!! Już samo to słowo budzi we mnie myśl o zbliżających się gorących letnich wieczorach i wytrawnym orzeźwieniu niesionym przez wspaniałe koktajle na ich bazie. Czymże więc jest ten Aperitif? Samo słowo wywodzi się od łacińskiego „aperire” czyli otwierać i zostało zaadaptowane, głównie w kult...

Okiem profesjonalisty – szkoły barmańskie

Do czego potrzebne są szkoły barmańskie? Rozmowa z Maciejem Szymańskim, założycielem warszawskiej szkoły barmańskiej Bar Work Academy. To często pojawiające się pytanie - do czego i czy faktycznie p...

Podróże

Zobacz wszystkie

Z wizytą w Hiszpanii

18 maja 2016. Lotnisko Chopina. Wylot do Madrytu. Już jesteśmy odprawieni, a ja dalej nie dowierzam - za kilka chwil znajdę się w Hiszpanii. Emocje mkną szybciej niż czas. Madryt. Auto - kierunek Kastylia i Leon. Zakwaterowanie w hotelu i spotkanie z przedstawicielami Bodegas Farina. Nim zdążyłem si...

Z wizytą w winnicy Pascual Toso

Wina z Nowego Świata - w tym również z Argentyny, kojarzą nam się z producentami których historia produkcji nie przekracza 30 - 50 lat. Rzeczywiście większość z nich swoje początki ma w latach 70/80 XX wieku. Wtedy właśnie wina z Nowego Świata zaczęły z wielkim sukcesem podbijać rynki europejskie. ...

Campbeltown – Whisky capital of the world

Dwie godziny jazdy samochodem na północny zachód od Glasgow, mijając miejscowość Tarbet, wjeżdżamy na zapierający dech w piersi Kintyre. Półwysep który, uważany za jeden z najpiękniejszych terenów Szkocji, zlokalizowany jest na zachodnim jej wybrzeżu i urzeka widokami zielonych wzgórz, wdzierającego...

Szlakiem whisky – BenRiach GlenDronach Glenglassaugh…

Szkocja przywitała nas rześkim powietrzem i pięknym słońcem… po godzinie podróży zameldowaliśmy się w Glen House, wspaniałym zbudowanym w 1771 roku w stylu wiktoriańskim domu, znajdującym się na terenie destylarni GlenDronach, w którym w przeszłości mieszkało wielu managerów gorzelni. Spragnieni wra...

Z wizytą w Loch Lomond

„Jesteśmy dumni z kultywowania dawnych tradycji i umiejętności. Ale też, nie jesteśmy przeciwnikami nowych pomysłów jeśli pomagają one tworzyć wspaniałe whisky” Szkocja przywitała nas typowo wyspiarską pogodą. Słońce, chmury, deszcz. Słońce, chmury deszcz.... To dzięki temu widoki w drodze do desty...

Calvados/Cydr

Zobacz wszystkie

Jabłkowe orzeźwienie z cydrem

Cydr to niskoalkoholowy (1,2-8,5%), przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. Wyróżnia się świeżym aromatem i smakiem od wytrawnego do lekko słodkawego. Świetnie gasi pragnienie. Wytwarzany jest przez fermentację moszczu jabłkowego głównie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemczech, a od ki...

Witajcie w Pays d’Auge

Od niedawna na naszych półkach zagościła druga marka calvadosu - Drouin, bo o niej mowa jest główną linia calvadosu produkowaną przez firmę o tej samej nazwie. Do tej pory współpracowaliśmy z nimi w zakresie marki Louis de Lauriston. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma markami? – podstawowa to ape...

Rum z krainy pięknych wód

Wprowadzając Państwa w temat pochodzącej z Gwadelupy Karukery, czyli jednego z najlepszych rumów Ameryki Środkowej, czujemy powinność przedstawienia nieco bliżej tego przepięknego kraju. Jego podstawę tworzą dwie całkowicie różne wyspy tworzące kształt motyla rozdzielonego rzeką Salée. Leżą w klimac...

Piwo – przyjrzyjmy się bliżej – cześć 1

Pils, Pilsner, Ale, Stout, Porter czy może Lambic, Marcowe, Dubeltowe jaki rodzaj, którą odmianę czy jęczmienne czy pszeniczne? Niewątpliwie różnorodność smaków, aromatów i kolorów przyprawia większość z nas o zawrót głowy. Zanim postaramy się przybliżyć rodzaje i określenia cofnijmy się do początku...

Piwo – przyjrzyjmy się bliżej – cześć 2

PIWA GÓRNEJ FERMENTACJI Zdarzenie jakie miało miejsce dnia 5 października 1842 roku w Pilźnie, królewskim mieście o piwowarskiej tradycji sięgającej 1295 roku, było rewolucją w piwowarstwie. Tego dnia po raz pierwszy pilzneńscy mieszkańcy mogli spróbować Pilznera, nowego wyrobu piwowarów, uważonego...

Szampan i Wino musujące

Zobacz wszystkie

Szampan jest dobry na wszystko

Przed nami wiosna i lato, czas wielu uroczystości rodzinnych i ślubów. Często przy tych okazjach życzmy sobie szampańskich zabawy i tego i ja Państwu życzę. No właśnie. SZAMPAŃSKA ZABAWA. Co to właśc...

Musująca strona Piemontu

Winiarska historia rodziny Capetta sięga lat 50-tych XX wieku. Od samego początku ich działalność opierała się na produkcji win musujących, choć dziś w ich ofercie można znaleźć również tzw. wina spok...

Tajemnica Szampana

Kto odkrył szampana, a kto wynalazł sposób jego szczelnego zamknięcia? Rozmowa z Michałem Baldem - sommelierem. Radosław Kędzierski: Gdzie pierwszy raz próbował pan prawdziwego szampana? Michał Bald:...

Tequila – płynny skarb Meksyku

W ostatnim czasie zauważyć można prężnie rozwijającą się kulturę picia alkoholu w naszym kraju. Wraz ze zwiększającym się zainteresowaniem tematem alkoholi mocnych wzrasta świadomość konsumenta i co za tym idzie zwiększa się ich wybór na sklepowych czy barowych półkach. Jeszcze całkiem niedawno na p...

Sztuka produkcji wódki

Wódka, uznawana za nasz narodowy trunek, przez wiele lat była uważana za prosty alkohol służący tylko i wyłącznie wsparciu różnorodnych uroczystości. Pita dla uczczenia okazji, bezrefleksyjnie i często tylko dla uzyskania szybkiego efektu wesołości. Któż z nas nie był świadkiem lub sam nie był w syt...

Basmoon

Wódka Basmoon jest alkoholem klasy Premium. Produkowana jest w sposób rzemieślniczy, tradycyjnymi metodami i pięciokrotnie destylowana. Tworzona na bazie baskijskiego ziemniaka jest ceniona na całym świecie za swoją wysoką jakość. Receptura do produkcji Basmoon została przekazana rodzinie przez włos...

Wieczór z brandy

Bez względu na to czy jest zima, zbliża się magiczne Boże Narodzenie i delikatnie prószy śnieg, czy też może jest jesień i za oknem szaro- buro, albo mamy wiosenno - letni wieczór po gwałtownej burzy - na każdy z tych momentów dobra będzie brandy. Rozgrzeje, napełni dom ciepłymi aromatami suszonych ...

Vermouth

Zobacz wszystkie

Zaprzyjaźnij się z Wermutem

Pewnie gdzieś, kiedyś słyszeliście tę niemiecko brzmiącą nazwę. Może nawet macie butelkę w swoim barku gdzieś z tyłu schowaną i zakurzoną za irish creamem – jak długo tam jest? Nikt nie pamięta. Jeśli tak jest to mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu chętniej zaczniecie sięgać po ten jakże un...