Wieczór z brandy

Bez względu na to czy jest zima, zbliża się magiczne Boże Narodzenie i delikatnie prószy śnieg, czy też może jest jesień i za oknem szaro- buro, albo mamy wiosenno – letni wieczór po gwałtownej burzy – na każdy z tych momentów dobra będzie brandy. Rozgrzeje, napełni dom ciepłymi aromatami suszonych owoców i orzechów, da chwilę relaksu. Świetna na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, a jej jeden niewielki kieliszek pozwoli się wyciszyć i zrelaksować. Przed nami Wielkanoc, po całym dniu przy suto zastawionym stole kieliszek brandy będzie również lekarstwem na nasz „przepracowany” żołądek.

Osobiście uwielbiam ten trunek i chciałbym Państwu choć odrobinę przybliżyć wiedzę na temat tzw. „wypalanki”. Zacznijmy od tego, czym jest brandy i skąd się wzięła.

Brandy to napój alkoholowy o mocy nie mniej niż 36% alkoholu, do produkcji którego wykorzystuje się destylaty z wina. Tradycyjne brandy nie może być sztucznie aromatyzowane, choć dopuszczalne jest stosowanie karmelu w celu nadania koloru. Najbardziej rozpowszechniona i zarazem znana jest brandy gronowa produkowana z wina, a swoje walory smakowe, kolor oraz bukiet zapachowy zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Nie ukrywam, że właśnie na tej brandy się aktualnie skupimy.

Brandy swój początek zawdzięcza udoskonaleniu metod destylacji win, głównie gronowych – jej nazwa nawiązuje do dawnej weryfikacji oczyszczania trunku poprzez podpalenie części alkoholu – stąd słynne określenie „wypalanka”. Nazwa brandy pochodzi od „brandewijn” czyli palone wino, które było popularne w średniowieczu. Do najbardziej popularnych i cenionych napojów tego typu należą brandy czyli winiaki hiszpańskie, włoskie, francuskie czy greckie.

Na butelkach brandy często znajdziemy pewne skróty, które stanowią odpowiednik deklaracji wieku, znanych z butelek whisky. W każdym kraju i regionie obowiązują trochę inne przepisy, poniżej przedstawiamy te najbardziej rygorystyczne.

V.S.
very special – skrót stosowany zamiennie z wizerunkiem trzech gwiazdek, symbolizuje okres minimum trzech lat leżakowania w dębowych beczkach

V.S.O.P.

very special old pale – lub zamiennie pięć gwiazdek, oznaczający około czterech do sześciu lat leżakowania w dębowych beczkach

X.O.

extra old – w tym przypadku mowa o dziesięciu latach leżakowania w dębowej beczce

Horse d’Age

zazwyczaj świadczący o wieku powyżej dziesięciu lat