Pinot Gris – Poznajemy szczepy

Przyszły cieplejsze dni. Za oknami coraz więcej słońca, lato zbliża się wielkimi krokami. Majówka minęła i choć pogoda w tym roku nie dopisała, to pewnie pierwsze grille i ogniska już za nami. Możemy się domyślać, że pierwsze wyjazdy również były, ale nie mamy się czym martwić, bo urlopy i wakacje tuż, tuż. Oby tylko pogoda była dla nas łaskawa! Ja na to liczę i mam nadzieję, że będzie gorąco i słonecznie, dlatego sumiennie przygotowuję się do lata. Nie, nie, nie… nie tak jak Państwo myślicie! Żadna dieta, siłownia, czy bieganie. Ja myślę co można pić latem! Bo przecież nie od dziś wiadomo, że w taką porę roku, dużo chętniej sięgamy po coś lekkiego, orzeźwiającego, przy czym można miło spędzić czas. Lato to zdecydowanie czas dla win białych, dlatego chciałabym dziś przybliżyć Państwu szczep pinot gris.

PINOT GRIS, czyli biały szczep wiorośli z gatunku Vitis vinifera pochodzący z Francji. Często można znaleźć informację, że jest mutacją szczepu Pinot Noir.

Skąd pochodzi nazwa? Od francuskiego słowa pinot oznaczającego szyszkę (najprawdopodobniej z uwagi na kształt gron) i przymiotnika gris, czyli szary – ze względu na ciemniejszą barwę owoców. Szczep pochodzi z Burgundii, gdzie w średniowieczu znany był pod nazwą Fromenteau. W roku 1300 dotarł do Szwajcarii i dalej do Włoch, gdzie występuje pod nazwą pinot grigio, następnie rozpowszechnił się na inne europejskie kraje. Winorośle tej odmiany uprawia się dziś głównie we Włoszech (szczególnie w regionach północnych), USA, Francji, Niemczech i Austrii.

Szczep ten daje wina dość łagodne w smaku, choć jednocześnie daje niesamowite pole do popisu winiarzom, ponieważ w zależności od regionu i klimatu możemy uzyskać różnorodne wina. Wspólną cechą wszystkich pinot grigio jest stosunkowo niska kwasowość oraz delikatny aromat. Wyczuć można subtelny akcent owoców tropikalnych, brzoskwiń lub pomarańczy. Natomiast w wydaniu alzackim są one średnio-intensywne, z wyraźnym kwiatowym bukietem i jak mało które nadają się do leżakowania. W Niemczech daje treściwe wina z wyraźną kwasowością. Włoskie wydanie często daje „chude” wina, jednak niektórzy producenci osiągają niebywałe rezultaty otrzymując wina o niezłej strukturze, wyrazistym bukiecie i ponadprzeciętnej kwasowości. W USA za to wina z pinot gris kierują się ku akcentom owocowym, jak gruszki, melony czy też jabłka. W Kalifornii są to raczej kruche wina o ostrych nutach wanilii, białego pieprzu oraz rukoli. Na północy Włoch daje przesmaczne wina pomarańczowe, które mają tylu samo fanów, co przeciwników. Trend na te wina odnajdziemy również w Gruzji.

Ale dość już historii i charakterystyki szczepu – wiadomo, że to również jest ważne, ale lepiej skupić się na praktyce! Dlatego też w ofercie sklepu Regionalne Flaszki znajdą Państwo kilka propozycji win z tego szczepu. Moim ulubionym Pinot Grigio jest zdecydowanie wino Redentore od włoskiego producenta De Stefani. Charakteryzuje się dużą ilością wyczuwalnych owoców, z wyraźnym przebiciem brzoskwiń. Idealnie zbalansowane, z delikatną mineralnością. Jest lekkie i rześkie. Dla mnie świetne na letnie wieczory.

Kolejną propozycją jest Pinot Grigio od Tenuta Valleselle – uroczej, położonej wśród wzgórz włoskiej posiadłości, niedaleko umiejscowionej nad jeziorem Garda, miejscowości Bardolino. Wino równie rewelacyjne jak poprzednik, tak samo lekkie i przyjemne, tutaj natomiast wyczujemy więcej aromatów gruszki. Producent może pochwalić się, że do tego wina zostały wybrane tylko specjalnie wyselekcjonowane winogrona z ręcznych zbiorów. Do owoców morza, czy białych mięs, będzie pasowało idealnie.

Jeśli ktoś z Państwa woli nuty dojrzałych owoców tropikalnych, troszeczkę ananasa i mango – zdecydowanie polecam pinot grigio od Bottera. Tutaj należy również zwrócić uwagę na charakterystyczną jasną barwę tego wina.

Przenosimy się do Górnej Adygi, a tam mamy świetnego producenta Erste Neue i stuprocentowe pinot grigio, które idealnie pasuje np. do ryb. Bardzo dużo owoców, wyczuwalna świeżość, zbalansowana mineralność.

Skoro jesteśmy w Górnej Adydze, to szkoda nie wspomnieć o innym producencie z tego regionu, a mianowicie Ritterhoff. Wino z ręcznie zbieranych gron, oczywiście świeże i owocowe. Możemy tutaj wyczuć ananasa oraz mango. Nadaje się do prostych, lekkich przekąsek. Mamy tutaj styczność z winem, które posiada spory potencjał do leżakowania!

Jeśli lubicie Państwo eksperymentować w kuchni, to idealnym winem będzie Bastianich Pinot Grigio. Pasuje do wielu dań m.in. ryb, drobiu czy owoców morza. Wyczuwalna mineralność wina, ale ma także dobrą strukturę kwasowości.

Na szczególną uwagę zasługują wina pochodzące z Alzacji. Są to wina zdecydowanie bogatsze pod każdym względem: bardziej złożone w aromacie, bardziej złożone w smaku, bardziej przeznaczone do jedzenia niż do picia jako aperitif, jak to jest w przypadku klasycznego lekkiego pinot grigio. Dlatego tutaj warto skupić uwagę na producencie jakim jest Maurice Schuller. 100% gron Pinot Gris, które rosną na gliniasto-piaszczystych glebach. Wino z charakterem, w którym oprócz owoców najdziemy również nuty ziemiste. To wino nie do końca będzie się dobrze komponowało z lekkimi daniami, moim zdaniem potrzebuje czerwonego mięsa i sosów.

Ci z Państwa, którzy wolą wina lżejsze, z delikatną słodyczą, zdecydowanie powinni wybrać kalifornijskie Pinot Grigio od Brownstone. Nasłonecznione owoce sprawiają, że wino jest idealne jako aperitiff, oraz bardzo łatwe do picia. Znajdziemy tutaj dużo cytrusów, ponieważ do Pinot Grigio dołączyły szczepy Chenin blanc oraz Sauvignon Blanc.

Jak Państwo zauważyli, pinot gris świetnie się odnajduje z lżejszymi daniami. Udane połączenie będzie z sałatką z grillowanymi kalmarami z pesto z selera, risotto z krewetkami, spaghetti z cytryną i szpinakowym sosem, pieczonym dorszem, przepiórkami, łososiem z dodatkiem imbiru czy też halibutem. Wyraziste Pinot Gris również odnajdą się w połączeniu na przykład z pancettą, bruscettą oraz sushi.

Zachęcam do skosztowania win pinot grigio. Najlepiej zacząć od tych lekkich kalifornijskich, i dojść do cięższych, charakterystycznych win alzackich.