Moda na różowe

Zbliża się lato, co sprawia, że patrzymy na świat przez różowe okulary i szukamy orzeźwienia w kieliszku lekkiego, różowego wina. Przyjrzyjmy się modzie, która zapanowała w świecie winiarskim na kolor wina, który dawniej był traktowany z przymrużeniem oka i uznawany za mało wyrafinowany.

Skąd bierze się barwa wina? Wśród niektórych osób pojawia się błędne przekonanie, że wino różowe to mieszanka wina białego i czerwonego. Nic bardziej mylnego! Różowe wina powstają najczęściej wskutek zgniecenia owoców oraz ich niedługiej maceracji ze skórkami. Proces ten jest na tyle krótki, by skórki puściły tylko odrobinę barwnika. Na podstawie zaprezentowanych poniżej przeze mnie win można rozsmakować się w całej palecie odcieni różu.

Wino Rosé to złoty środek między winem białym, a czerwonym, wdarło się ono przebojem na nasze stoły i niezaprzeczalnie stało się popularne. Powód jest niebywale prosty, to świetna alternatywa dla wina czerwonego, ze względu na swój delikatny smak. Jest łatwe w odbiorze, dlatego chętnie sięgają po nie osoby, które dopiero wkraczają w świat winiarski, doceniając jego subtelność. Moda na różowe wino sprawiła, że coraz częściej jest wybierane w zastępstwie za wino białe, które dotychczas wiodło prym.

Za co kochamy różowe wina? Za ich uniwersalność w zestawieniu z potrawami. Najlepiej smakują w towarzystwie dań z drobiu oraz owoców morza, ale także w połączeniu z pastami i pizzą, jak również z sushi. Schłodzone są idealne jako aperitif, wręcz stworzone do picia solo w czasie upalnego lata.

Francja jest największym producentem win różowych. Chateau Barbebelle Madeleine Rose to prowansalskie wino, które wyróżnia się owocowo – kwiatowym charakterem i dobrą strukturą. Jest kompozycją Grenache, Cinsault, i Syrah, zbieranych nocą i starannie selekcjonowanych. Urzekająco delikatna barwa – typowa dla najlepszych win z Prowansji. Znakomicie sprawdzi się jako aperitif oraz w połączeniu z daniami kuchni azjatyckiej.


Pradorey Rosado Barrica
 jest blendem szczepów Tempranillo i Merlot, ta kombinacja z nutą dębiny sprawia, że wino jest idealne na każdą okazję. Łączy intensywne aromaty, wprost urzeka truskawką z przyprawami w tle. W ustach dobrze zbudowane, pełne, z mineralnym posmakiem. Doskonały kompan do ryb, dań z ryżu, białego mięsa i past.


Piedemonte Rosado
 to godny reprezentant hiszpańskiego regionu Navarra. Wino wyprodukowane w 100% z gron Garnacha. Silnie wyczuwalne aromaty malin i truskawek. W smaku złożone i pełne, z szeroką gamą nut owocowych i zrównoważoną kwasowością. Finisz długi i przyjemnie owocowy. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie dań z makaronów i paelli.


Tenuta Valleselle Bardolino Chiarettto Di Seregni
 wyróżnia się łososiową barwą, która jest efektem krótkiej maceracji typowych dla Veneto czerwonych odmian: Corvina, Molinara i Rondinella, zbieranych w momencie idealnego stopnia dojrzałości. Aromat czerwonych owoców, głównie malin i dzikich wiśni, zadziwia długim finiszem. Genialne do lekkich przystawek, ryb, białych mięs, risotto z owocami morza, makaronów w lekkich sosach.

Wybierasz się na piknik? Casas Patronales BIB Rose to najlepszy wybór ze względu na 3-litrowy kartonik. Nasze chilijskie wino, skomponowane ze szczepu Syrah jest pełne owoców – wyczuwamy truskawkę, malinę, czarne wiśnie oraz nuty fiołków, posiada także niezwykle orzeźwiający finisz. Doskonale nadaje się jako aperitif oraz idealnie komponuje się z wieloma potrawami.


Arrogant Frog Sparkling Rose
 to musująca propozycja kompozycji gron Cabernet Sauvignon i Merlot. Wino powstałe z zastosowaniem metody Charmat, ma przyjemne, delikatne i długotrwałe bąbelki. Piękna, różowo-łososiowa barwa. Aromaty delikatnie owocowe, głównie agrest i malina. Przepyszny aperitif, wspaniały do przystawek lub deserów.


Recanati Rose
 to nasza wisienka na torcie, nieskromnie mówiąc jedno z najlepszych win różowych świata. W butelce kryje się kompozycja zbieranych ręcznie gron Barbera i Merlot. Fermentacja w obniżonej temperaturze pozwoliła zachować świeże i owocowe aromaty: truskawek, wiśni, trawy cytrynowej, z lekką nutą mięty. To Izraelskie wino to najlepszy towarzysz do sałat, ryb i makaronów.

Różowa rewolucja wyjątkowo przypadła do gustu współczesnej epoce. Rosé to definicja lata, słonecznych dni i ciepłych wieczorów, schłodzone jest receptą na orzeźwienie. Trzeba jednak pamiętać, aby wybierać wina młode, nie starsze niż dwuletnie, ponieważ w większości nie nadają się do długiego przechowywania. Smacznego!