Tasca Cygnus 2016
Nazwa tego wina nawiązuje do rodzinnej historii. W 1881 roku w winnicy przebywał Richard Wagner i kończył tu tworzenie swojej słynnej opery Parsifal. Szukając skupienia i natchnienia wiele czasu spędził obserwując przebywającego na tutejszym stawie łabędzia. Wino to nazwano Cygnus (łabędź) właśnie w hołdzie tamtym wydarzeniom. Wino to jest kompozycją Nero d’Avola (60%) i Cabernet Sauvignon (40%). Dojrzewało przez ok 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego: nowych (30%) i powtórnego, a nawet potrójnego użycia. To wyjątkowa, bardzo elegancka kompozycja oddająca charakter szczepów. Aromat pełen jeżyn, malin, wiśni, czarnych oliwek z odrobiną tytoniu, fiołków i czekolady. W smaku gładkie, z intensywnymi akcentami ciemnych owoców, lukrecji i drzewa cedrowego.
| Producent | |
|---|---|
| Rocznik | |
| Kolor | |
| Smak | |
| Poj. | |
| Zawartość alkoholu |
109,25 zł




