Altesino Brunello Di Montalcino 2013
Montosoli to niewielka 5-cio hektarowa parcela położona na północny-wschód od miasteczka Montalcino. Kompozycja gleb wapiennych i unikalny mikroklimat umożliwiają tu produkcję wyjątkowo złożonego i eleganckiego wina. Mamy tu wino skomponowane w 100% z odmiany Sangiovese dojrzewające przez 4 lata, z czego minimum 2 lata w beczkach z dębu slawońskiego i 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego. Ma głęboką rubinową barwę. Aromat jest pełen wiśni, jeżyn, fiołków, lukrecji, wanilii, z delikatnym akcentem pieprzu w końcówce. W smaku wytrawne, aksamitne, pełne i bardzo skoncentrowane. Potencjał leżakowania to nawet 30 lat. Świetne wino do ciężkich mięs, pieczeni, dziczyzny, a także idealne jako wino kontemplacyjne.
Producent | |
---|---|
Rocznik | |
Kolor | |
Smak | |
Poj. | |
Zawartość alkoholu |
294,50 zł