Tabali Payen 2012
Payen to duma i efekt wytężonej pracy zespołu Tabali nad stworzeniem wina najwyższej jakości. Skomponowane w 90% z gron odmiany Syrah, z domieszką Cabernet Franc pochodzących z winnic ulokowanych nieopodal wybrzeża Pacyfiku, w dolinie Limari na północy Chile. Owoce użyte do produkcji tego wina pochodzą z najlepszych parceli, nasadzonych w 1997 roku. Jedynie 3,39 hektara upraw (ze 180 ha) zostało zakwalifikowane do produkcji tego unikalnego wina. Począwszy od sposobu prowadzenia krzewu aż po zbiór, winogrona są pod specjalnym nadzorem winemakera – tak aby owoce spełniły najwyższe wymagania jakościowe. Owoce zbierane są ręcznie do 15 kilogramowych koszyków aby uniknąć uszkodzenia. Kiście są starannie selekcjonowane aby mieć pewność, że do produkcji użyte będą tylko te najlepsze. Winifikacja przebiega w małych tankach ze stali nierdzewnej, a 30% winogron jest fermentowane w beczkach z dębu francuskiego. Gotowe wino leżakuje 18 miesięcy w dębie francuskim – 90% w nowych beczkach, a 10% w beczkach trzeciego użycia. Typowa dla Syraha głęboka czerwona barwa z fioletowymi refleksami. W nosie aromaty świeżych wiśni i jeżyn, z nutami fiołków i czarnego pieprzu. Korzenny charakter wina łagodzi eleganckie dotknięcie dębiny i dymu. W ustach pełne, zbalansowane z bardzo intensywną koncentracją owoców i aksamitnymi taninami. Aromaty dębowej beczki idealnie zintegrowane z owocem nadają winu głębi. Długi i miękki finisz.
Producent | |
---|---|
Rocznik | |
Kolor | |
Smak | |
Poj. | |
Zawartość alkoholu |
251,75 zł