Marani Saperavi Bio

Region winiarski: Region KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino regionalne
Odmiany: Saperavi 100%
Pochodzenie winogron: 100% Winnice Kudigora (apelacja KINDZMARAULI)
Urodzaj: 8 t/ha
Typ wina: Wytrawne czerwone
Analiza wina: Cukier resztkowy: <3 g/l, T/A: 5-6 g/l

Winifikacja

Ekologiczne parcele winnicy Kudigora są uprawiane zgodnie z wszelkimi zasadami upraw organicznych. Owoce dojrzewają bez użycia syntetycznych pestycydów, fungicydów, herbicydów czy nawozów sztucznych. Pod koniec września dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie, odszypułkowane i tłoczone. Fermentacja na naturalnych drożdżach w kadziach z nierdzewnej stali w kontrolowanej temperaturze (23–28°C). Po 8 dniowej maceracji wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej po czym dojrzewa przez 12 miesięcy w kadziach z nierdzewnej stali, a następnie w butelkach, z zachowaniem optymalnej temperatury.

Degustacja

Kolor: Głęboki czerwony kolor przechodzący w czarny.
Aromat: Owoców leśnych, porzeczki, aronii, mchu, mokrej ziemi, igliwie.
Smak: Miękki i przystępny, pełny ciepłego leśnego owocu i ujarzmionych tanin. Odczuwa się korzenność, przypalone tło, lekko dymny i śliwkowy rejestr. Finisz owocowo-pestkowy.

Nota

Czerwone wytrawne wino gronowe z ekologicznych upraw. Wino o bogatych aromatach: wiśni, czerwonej porzeczki i truskawki. W smaku pełne, o przyjemnych miękkich garbnikach i długim, zdecydowanym finiszu.
Doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych dań mięsnych.
Temperatura serwowania: 16-18°C
alk. 13,5% obj.

Nagrody

Rocznik – Konkurs – Rok – Kraj – Nagroda
2009 – IWSC, 2012 – Anglia, Londyn – Srebro

Producent

29,90 

Kategorie: , ,

Pokrewne produkty