Wywiad z Paul Tutton – Właściciel winnicy Waipara West
Paul, Nowa Zelandia postrzegana jest obecnie jako kraj produkujący najlepsze wina Sauvignon Blanc. Co jest tego przyczyną?
Odpowiedź jest bardzo prosta i szybka – mamy tu fantastyczne terroir: glebę i klimat oraz wyjątkowy: dłuższy i chłodniejszy okres wegetacyjny co pozwala na uzyskanie wyjątkowej owocowości i wysokiego poziomu kwasowości.
Jaki jest wg Ciebie powód, że obecnie nowozelandzkie Sauvignon Blanc jest tak popularne, możemy nawet mówić o swoistej modzie na te wina.
Te wina są bardzo przystępne, można powiedzieć łatwe w odbiorze (w dobrym tego słowa znaczeniu), o czystych, interesujących aromatach. Mocno zapadają w pamięć i pasują szerokiemu gronu konsumentów. Są świetne zarówno na aperitif jak i uniwersalne w połączeniach z jedzeniem.
Opowiedz mi proszę trochę o historii winnicy.
Mój przyjaciel z Francji zapytał mnie pewnego dnia czy nie chciałbym kupić od niego części winnicy we Francji. Pomyślałem, że to dobry pomysł, ale byłoby jeszcze lepiej gdybym miał swoją winnicę tam skąd pochodzę, czyli w Nowej Zelandii. I tak w 1989 razem z moją siostrą zakupiliśmy zaniedbaną farmę owiec w regionie Waipara, niedaleko od miejsca, w którym się urodziłem. Co ciekawe, niedługo potem okazało się, że jeszcze 100 lat wcześniej te ziemie należały do mojej rodziny. Takie były początki naszej winnicy – pierwszej winnicy w tym regionie.
Gdybyś miał przybliżyć komuś, kto nigdy nie próbował Waszych win – jakbyś określił ich styl?
Naturalna, prosta struktura, dobra kwasowość i mineralność. Są eleganckie i nieagresywne, mają długi finisz i świetnie dojrzewają w butelce – mają naprawdę dobry potencjał starzenia.
W czym wasze Sauvignon jest podobne lub inne od równie wybitnych pochodzących z ich tradycyjnych regionów upraw – francuskich apelacji Sancerre i Pouilly Fume?
Jeśli chodzi o nasze Sauvignon to zdecydowanie bliżej nam w stylu do eleganckich i subtelnych Pouilly Fume i Sancerre niż do typowego, najbardziej powszechnego nowozelandzkiego Sauvignon z regionu Marlborough.
Jakie dania i okazje są najlepsze by komponować je z Waszym Sauvignon Blanc?
Jeśli chodzi o dania to oczywiście owoce morza, ryby oraz kuchnia azjatycka (Tajska i Wietnamska). Jeśli zaś chodzi o okazję – to każda jest świetna dla takiego wina.
Jakie inne odmiany winorośli poza Sauvignon Blanc używacie w produkcji swoich win i dlaczego akurat te?
Uprawiamy Rieslinga i Cabernet Franc i wina te mają bardzo dobre oceny, ale w mojej opinii najlepiej udaje nam się Pinot Noir i Chardonnay – jesteśmy z nich naprawdę dumni. Zresztą Pinot Noir 2016 uznaję za wino, które najlepiej oddaje charakter naszej winnicy.
Wina Waipara West otrzymują bardzo wiele nagród – musisz być bardzo dumny. Powiedz mi czy te nagrody mają dla Ciebie znaczenie?
Nagrody są potwierdzeniem świetnej jakości naszych win i to oczywiście cieszy, a ich użyteczność jest marketingowa.
Olga, twoja żona jest utalentowaną graficzką. Etykiety win Waipara West są narysowane przez nią. Jakie były początki tych projektów.
Olga jest artystką i w naszych etykietach wykorzystujemy fragmenty jej rysunków. Część z nich powstała jeszcze w okresie kiedy Olga studiowała na Akademii Sztuki w Warszawie. Część, już w późniejszym okresie i wtedy smak naszych win stanowił jej inspirację.
Paul, muszę zapytać – a jakie wina pijasz w domowym zaciszu?
Tak naprawdę bardzo różne – poszukuję intersujących mnie smaków i odkrywam nowe. Oczywiście nasze wina – Waipara West też często goszczą na moim stole.
I już na koniec pytanie o życie prywatne. Jak spędzasz swój czas wolny?
Odpowiedź jednym słowem – w podróży. Dzielę swoje życie pomiędzy mieszkanie w Londynie i w Nowej Zelandii i do tego, od czasu do czasu odwiedzamy rodzinę Olgi w Polsce – to na więcej nie zostaje wiele czasu.
Bardzo dziękuję Paul – do zobaczenia w Warszawie.