Wywiad z Merche Navajas
Małgorzata Masiak: Rioja jest jednym z najbardziej popularnych i najważniejszych regionów winiarskich w Hiszpanii. Czy czyni to miejsce takim wyjątkowym?
Merche Navajas: Rioja ma bardzo długą historię i tradycję produkcji wina. Mamy tu wiele winnic o ponad 100-tu letniej historii. To uprzywilejowany region jeśli chodzi o produkcję win najwyższej jakości, o unikalnej osobowości i wyjątkowym potencjale dojrzewania. A wszystko to dzięki znakomitemu klimatowi i glebie.
M.M.: Powiedz mi proszę w skrócie historię winnicy Navajas, kiedy wszystko się tu zaczęło?
M.N.: Bodegas Navajas została założona w 1918, więc w przyszłym roku minie wiek od czasu jej założenia (planujemy zresztą w związku z tym duże uroczystości) Na początku było dwóch partnerów rodziny: Arjona i Navajas. W roku 1978 wykupiliśmy udziały drugiej rodziny i od tego czasu winnica funkcjonuje pod nazwą Bodegas Navajas. Przenieśliśmy też siedzibę z centrum Navarette na jego przedmieścia, gdzie zbudowaliśmy nowoczesną winiarnię.
M.M.: Proszę przybliż nam kto obecnie zarządza winnicą.
M.N.: Winnica jest prowadzona przez mojego ojca Antonio, który całe swoje życie poświęcił winnicy. Wszyscy członkowie rodziny są zaangażowani: mój brat Roberto jest odpowiedzialny za produkcję i kontrolę jakości, a ja zajmuję się eksportem. Dziś trzecie i czwarte pokolenie pracuje razem
M.M.: Gdybyś miała wytłumaczyć komuś kto nie zna stylu waszych win, jakbyś go zdefiniowała?
M.N.: W Bodegas Navajas tworzymy wina w tradycyjnym stylu charakterystycznym dla regionu ale używając nowoczesnych technologii. Można więc powiedzieć, że stoimy w rozkroku: jedną nogą w przeszłości, a drugą w przyszłości. Respektując tradycję zawsze staramy się być innowacyjni, czego przykładem może być włączenie do oferty win jednoszczepowych z odmiany Graciano.
M.M.: Wybierz proszę jedno z Waszych win, które według ciebie najlepiej reprezentuje winnicę
M.N.: Wierzę, że to Crianza jest tym winem. Reprezentuje to co najlepsze w Rioja, zbudowane głównie na bazie gron Tempranillo, dojrzewało 12-14 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu. Oczywiście każdy rocznik jest inny, ale staramy się utrzymać jakość dzięki troskliwej selekcji.
M.M.: W jaki sposób wasze wina są podobne bądź różne od innych win z regionu. Dlaczego koneserzy win powinni wybierać właśnie te z Bodegas Navajas?
Według mnie w naszych winach możesz odnaleźć/poczuć nasz entuzjazm, miłość i historię. Nie jesteśmy fabryką, sami troszczymy się o każdy krzak, każdą beczkę I każdą butelkę.
M.M.: Które z waszych dań regionalnych pasują najlepiej do win Navajas.
M.N.: Na północy Hiszpanii jesteśmy sławni z tego że lubimy dużo jeść i nie są to tylko tapasy. W Rioja uwielbiamy ziemniaki z chorizo, pieczoną jagnięcinę, dorsza w pomidorach, różnorodne warzywa m.in. karczochy, szparagi, fasola.
M.M.:W waszym projekcie Buen Barrio używacie tylko odmiany Graciono. Przybliż nam proszę ideę tego projektu.
M.N.:Graciano to wyjątkowa odmiana z Rioja, obejmująca swoim obszarem tylko 2% wszystkich winnic region. Zwykle jest dodatkiem przy winach klasy Reserva i Gran Reserva, nadając im struktury, koloru i kwasowości. Od dawna robiliśmy Graciano Crianza, a od niedawna włączyliśmy do oferty również młode wino z tego niezwykle interesującego szczepu. Oba te wina mają niezwykły potencjał.
M.M.: Merche, musze zapytać, które wina pijasz w domu?
M.N.: Na co dzień lubię młode wina, na specjalne okazje z bardziej wyszukanym jedzeniem uwielbiam Reservę. Ale moje ulubione na ten moment to Crianza Blanco i Graciano Crianza. Uważam je za wyjątkowe, zupełnie odmienne od typowych win z Rioja.
M.M.: Na koniec, przybliż naszym czytelnikom coś z prywatnego życia. Czy masz jakieś hobby poza winem? Jak lubisz spędzać wolny czas?
M.N.: Kiedy uda mi się wyrwać z winnicy uwielbiam robić zupełnie inne rzeczy jak: bieganie by być blisko z naturą, Zumba – by być aktywną i Joga dla relaksu. No i oczywiście spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi.
Dziękuję Merche, do zobaczenia.