Wywiad z Madeleine Herbeau

Małgorzata Masiak: Prowansja uznawana jest za region produkujący najlepsze różowe wina świata. Co czyni to miejsce tak niezwykłym?

Madeleine Herbeau: Prowansja jest najlepszym miejscem do produkcji najlepszych Rose. Terroir jest tu wprost znakomite: wapienno-gliniasta gleba, cudowne słońce no i mistral – zbawienny wiatr, który chroni winorośl przed chorobami. Dodatkowo ogromne doświadczenie i zaawansowane technologie produkcji tego typu win. Mamy tu enologów tworzących wina od wielu, wielu lat – naprawdę wiedzą jak to robić. Nie robi się tu już win typu Rose de Saigne, a wszystko tylko metodą krótkiej maceracji tak jak w przypadku win białych. *spójrz na infografikę


Jaki jest według Ciebie powód, że te wina są teraz tak popularne, można powiedzieć nawet że mamy do czynienia z modą na picie Rose z Prowansji

Wina te cieszą się taką popularnością dzięki ogólnemu wizerunkowi Prowansji. Z roku na rok odwiedza nas coraz więcej turystów, zakochują się w tej atmosferze i w tym winie. Potem w zaciszu domowym chcą poczuć to samo -stąd właśnie można znaleźć te wina na stołach całego świata. Druga rzecz to styl naszego Rose – delikatna barwa, wytrawne, owocowe i niezwykle odświeżające. Picie tego wina zawsze kojarzy się ze słońcem, przyjemnością i zabawą, którą współdzielimy z przyjaciółmi.


Przybliż nam proszę historię winnicy Chateau Barbebelle.

Posiadłość jest z XVI wieku i winnica ta była popularna już w czasach rzymskich. W rękach mojej rodziny jest od 4 pokoleń. Barbebelle to połączenie tradycji i nowoczesności. Dziś to ja wraz z moim ojcem odpowiadamy za tworzenie tutaj win. On ma ogromne doświadczenie jeśli chodzi o winifikację, a ja dzięki studiom biznesowym i wcześniejszej pracy w dziale marketingu jednej z dużych firm, odpowiadam za resztę, w tym stronę wizualną i komunikacyjną naszych produktów. Tworzymy świetny zespół!


Gdybyś musiała wytłumaczyć osobie, która nie zna win Chateau Barbebelle, jak zdefiniowałabyś Wasz styl?

To co jest najlepsze w Chateau Barbebelle to oczywiście nasza baza – nasze terroir. Mamy to wielkie szczęście posiadać naprawdę znakomitą winnicę. Jednorodne terroir z gliniasto-wapiennymi zboczami na pagórkowatej płaskorzeźbie, sprzyjające uprawie winorośli, bardzo reprezentatywne dla Prowansji (doskonałe nasłonecznienie, gleby gliniasto-wapienne utrzymujące wilgotność, nierówna rzeźba zapewniająca dobrą wentylację, średnia wysokość winnicy – 370 metrów – chłodne noce, nawet w środku lata i do tego wiatr- mistral de Provence, które naturalnie oczyszcza/osusza winogrona). Do tego dochodzi nasza praca i doświadczenie w winifikacji. Produkujemy bardzo dobrej jakości Rose, eleganckie, finezyjne i wytrawne, o pięknej, świeżej owocowości. Bogate w wiele nut aromatycznych z przewagą lichii, zielonego jabłka, minerałów i białych kwiatów.


Jakich odmian winogron używacie do produkcji swoich win i dlaczego właśnie tych?

Dla naszych Rose, używamy kompozycji kilku szczepów: Grenache, Syrah, Cinsault i Cabernet Sauvignon. Grenache świetnie udaje się na naszej glebie i nadaje winom aromaty czerwonych jagód i malin. Cinsault daje dużą soczystość i nuty cytrusów w tym grejpfruta. Syrah i Cabernet Sauvignon zapewniają dobrą równowagę, strukturę i krągłość. Do białych win, które również produkujemy używamy kombinacji odmian Ugni Blanc, Vermentino i Sauvignon Blanc. Verementino jest znakomitym, bardzo owocowym szczepem, który świetnie się łączy w kupażach. Dzięki Ugni Blanc i Sauvignon Blanc uzyskujemy harmonię, dobrą kwasowość i mineralność. Używając kupażu tych trzech odmian nasze białe wina są wytrawne, ale jednocześnie bardzo eleganckie i świeże.


Wybierz proszę jedno wino, które według Ciebie najlepiej Was reprezentuje

Cuvee Madeleine jest naszym bestsellerem i świetnym reprezentantem. Klasyczne prowansalskie Rose, ale w nowoczesnej szacie. Bardzo kobiece, gładkie, z eleganckimi owocowymi akcentami i o jasnej barwie. Dodatkowo nazwa jest wzięta od mojego imienia i symbolizuje styl naszej winnicy.


W czym wina Chateau Barbabelle są podobne, a czym się różnią od innych win Prowansji. Dlaczego koneserzy wina powinni wybrać właśnie Wasze?

Jesteśmy szczęściarzami ponieważ mamy wiele zalet, których poszukują miłośnicy win: jesteśmy rodzinną, niewielką winnicą, mamy stare, historyczne, znane Chateau, świetne terroir, robimy wina wyłącznie z naszych winogron, dbamy o środowisko. Jakość win jest znakomita, a cena przystępna, nie tak jak w niektórych winnicach naszego regionu, które podchodzą do tego czysto biznesowo i marketingowo.


Do jakich dań lub okazji najlepiej pasują Wasze wina?

Wszelkie okazje są dobre jeśli tylko chcesz się napić dobrego, różowego wina. Nawet jeśli pogoda jest gorsza, jak tylko pijemy Rose, to jakby słońce wyglądało zza chmury. Oczywiście najlepsza opcja to spotkania z rodziną i przyjaciółmi na tarasie czy w ogrodzie, piękna pogoda i pyszne acz proste jedzenie: grillowane ryby i jakieś sałatki ze świeżych warzyw.


Madeleine, a jakie wina pijasz w domu? Tylko Chateau Barbebelle czy może również inne?

Oczywiście nie ograniczam się tylko do naszych – choć są świetnie. Uwielbiam jeść różnorodne dania, do których pasują różnorodne wina. Zawsze z wielką radością odkrywam nowe produkty z różnych zakątków świata (i te do jedzenia i te do picia). Ale jedno muszę podkreślić, że jeśli chodzi o wina różowe – to dla mnie te najlepsze pochodzą z Prowansji.


I ostatnie już pytanie – powiedz coś o swoim prywatnym życiu. Czy masz jakieś dodatkową pasję? Jak spędzasz wolny czas?

Jestem bardzo szczęśliwa. W związku ze swoją pracą dużo podróżuję, ale mam to szczęście, że ponieważ mój mąż również pracuje w naszym Chateau, to często udaje nam się podróżować razem. W domu mamy 3 psy i 4 konie, uwielbiam po prostu być w domu i się nimi zajmować. Dodatkowo moją pasją jest gotowanie, lubię więc pójść na rynek, kupić jakieś pyszne produkty by przygotować z nich coś dla całej naszej rodziny.


Dziękuję Madeleine i do zobaczenia.