Wywiad z Caroliną Roucho Chao – eksport manager winiarni Paco&Lola

Carolino, w mojej opinii z Rias Baixas wywodzą się najlepsze, hiszpańskie, białe wina. Co czyni ten region tak wyjątkowym?
Świeżość aromatów i elegancja win z Rias Baixas jest doceniana na całym świecie. Wina stąd mają swój charakter i osobowość. Oddają tożsamość regionu, jego mieszkańców, tradycji, położenia i klimatu. Szczep Albarino staje się jedną z najbardziej rozpoznawalnych białych odmian na całym świecie – coraz więcej krajów i regionów, w których do tej pory nie uprawiano tych gron, dziś postanawia o ich włączeniu do swojego portfolio. Ale należy pamiętać, że dla nas ten szczep jest rodzimy i to tu, w Rias Baixas, dzięki naszemu wyjątkowemu terroir powstają te najbardziej wyszukane i unikalne wina.

Opowiedz mi proszę trochę o historii winnicy Paco & Lola.
Paco &Lola powstała w 2005 roku, kiedy to grupa niezależnych winiarzy z Salnes Valley postanowiła wznieść swoją produkcję na najwyższy poziom. Tych ponad 400tu winiarzy założyło więc spółdzielnię i wybudowało w 2007 roku wspólną winiarnię. Sama nazwa Paco &Lola pierwotnie była nazwą jednej z marek produkowanych tu win przeznaczonych na rynki azjatyckie, ale stała się tak popularna i „nośna”, że w efekcie została przyjęta jako nazwa winiarni i logo całego przedsięwzięcia.

Chciałabym żebyś przybliżyła naszym czytelnikom styl waszych win.
Nasze Albarino rośnie w dość chłodnym klimacie, na bogatej w minerały glebie czyli w takich warunkach jak najbardziej renomowane regiony białych win na świecie m.in.: francuska Dolina Loary, Nowa Zelandia czy niemiecka dolina Renu. Wszyscy miłośnicy win z tych regionów absolutnie powinni być zachwyceni naszymi winami. Wina przez nas produkowane są eleganckie, świeże i mineralne. Wytrawne i bardzo aromatyczne, pełne nut białych brzoskwiń, moreli, melona, ananasa, mango i liczi. Bardzo ładna kwasowość i niezbyt wysoki poziom alkoholu sprawiają, że wina są finezyjne, a jednocześnie bardzo przyjazne.

Tworzycie swoje wina praktycznie wyłącznie z gron Albarino, skąd taki pomysł by z tego jednego szczepu produkować aż tak wiele różnych win.
Paco &Lola jest jedną z największych winnic apelacji Rias Baixas, mamy ponad 1900 działek rozsianych po całej dolinie Salnes. Zróżnicowanie terroir i mikroklimatu sprawia, że możemy z tej jednej odmiany produkować wina w różnym stylu. Chcemy też zadowolić naszych klientów o różnych gustach i o różnym budżecie.

Albarino znane jest również (jako Alvarinho) jako szczep do produkcji portugalskiego Vinho Verde. Czy można w jakiś sposób przyrównać wasze wina do tych zza zachodniej granicy?
Nasze Albarino i portugalskie Alvarinho to ta sama odmiana, jedyna różnica jest w wymowie. Ponieważ Rias Baixas od Vinho Verde oddziela tylko rzeka Miño i można powiedzieć, że widzimy się nawzajem, to mamy wiele cech wspólnych, szczególnie z Vinho Verde z najbardziej północnej części: Monção and Melgaço. Z reguły Vinho Verde są jednak mniej intensywne, o wyższej kwasowości, niższym poziomie alkoholu i często delikatnie perliste. Tradycyjnie w obu tych regionach wina nie były beczkowane, a dziś i tu i tu znajdziemy wiele różnych podejść, wiele, można powiedzieć, eksperymentów. Dlatego dziś większe różnice występują raczej pomiędzy poszczególnymi producentami niż regionami.

Określ proszę, które z Waszych win reprezentuje was najpełniej.
Zdecydowanie jest to nasz flagowy produkt czyli Paco&Lola Albarino

W jakich aspektach wasze wina są podobne, a w jakich różne do innych win regionu? Dlaczego koneserzy win powinni wybrać właśnie Paco&Lola?
Praktycznie każde Albarino z Rias Baixas, bez względu na producenta to dobry wybór. Jest oczywiście bardzo wiele podobieństw. Jeśli ktoś wybierze nasze wina ma pewność otrzymania znakomitej kombinacji najwyższej jakości wina z urokliwą prezentacją. W tym miejsce nadmienię, że w bieżącym roku nasze Paco&Lola Albarino zostało wybrane najlepszym białym winem całego regionu Galicia

Do jakich dań i na jakie okazje najlepiej sprawdzają się wina Paco & Lola?
Nasze wina są idealne na aperitif, do sushi, makaronów, risotto, białych mięs, ryb i owoców morza. Wina, takie jak Viña Vedra, Lolo, czy niemal półwytrawne No12, są świetne na mniej formalne okazje, spotkania z przyjaciółmi, pikniki, podczas gdy Follas Novas, Paco&Lola i dojrzewający na osadzie P&L Prime uświetnią najlepsze dania. Spróbujcie ich chociażby z ceviche.

Carolina, a co pijesz prywatnie, w domu?
W Hiszpanii dostępne wina to wina krajowe, raczej nie pijamy win z innych krajów, nawet od naszych portugalskich sąsiadów. Generalnie próbuję bardzo wiele win, ale głównie hiszpańskich. W lato wiele win białych z Galicji: z Rias Baixas i Ribeiro, w zimie natomiast moje ulubione czerwone to zdecydowanie te z odmiany Mencia!

I na koniec zdradź nam proszę coś ze swojego prywatnego życia, co lubisz robić w wolnym czasie?
Prawda jest taka, że kocham podróżować i podczas urlopu zawsze staram się odwiedzać inne winiarskie regiony Europy. Dodatkowo ponieważ mieszkam nad morzem bliskie są mi wszystkie sporty wodne.

Bardzo dziękuję Carolina i do zobaczenia