White Dog – tak narodziła się amerykańska whiskey!
White Dog to popularny wśród pierwszych osadników stanu Kentucky alkohol, którym nazywano przejrzysty, niestarzony w beczce destylat z wyczuwalną słodyczą kukurydzy, pity bardzo często prosto z destylatora. Po latach odkryto, że idealnie nadaje się on do starzenia w beczkach tworząc alkohol, który dziś nazywamy Kentucky Straight Bourbon Whiskey.
White Dog Mash#1
został wyprodukowany w oparciu o tradycyjną tzw. żytnią recepturę bourbona (Rye Recipe Bourbon), w którym większość ziarna w udziale zbóż stanowi oczywiście kukurydza, a drugie co do udziału zboże to żyto. Dzięki destylarni Buffalo Trace możemy cieszyć się trunkiem jaki pierwsi osadnicy w Kentucky pijali ponad 200 lat temu. Jest słodki w aromacie, lekko pikantny i bardzo oleisty i waniliowy w ustach. Moc 62,5%.
White Dog Wheated Mash
Został stworzony przez Williama Laure Wellera, jednego z pionierów amerykańskich bourbonów. W tradycyjnej recepturze bourbona – żyto, które po kukurydzy jest drugim, co do wielkości udziału zbóż, ziarnem używanym do produkcji – zastąpił pszenicą. W ten sposób powstał idealny do picia, bardzo miękki i łagodny alkohol. White Dog Wheated Mash z destylarni Buffalo Trace stworzony według receptury opartej na pszenicy pozwala przenieść się w czasie i cieszyć się trunkiem jaki Amerykanie produkowali ponad sto lat temu. Bardzo gładki, pełen aromatów i smaków pszennego chleba z lekko wyczuwalnymi przyprawami. Moc 57%.
White Dog Rye Mash
przejrzysty, niestarzony w beczce destylat do wyprodukowania którego użyto głównie ziarna żyta. Sztuka tworzenia whisky jest mocno związana z historią Stanów Zjednoczonych. Jedną z pierwszych produkowanych whiskey w Ameryce była tzw. Straight Rye, w której udział żyta w mieszance użytych zbóż był największy. Początkowo pijano ją właśnie jako niestarzony w beczkach, surowy destylat nazywany White Dog. Nawiązując do tradycji amerykańskiego gorzelnictwa, destylarnia Buffalo Trace stworzyła ten surowy, czysty, destylat znany jako White Dog – abyśmy mogli cieszyć się dzisiaj trunkiem jaki pierwsi osadnicy pijali już ponad 200 lat temu. Przeważające w składzie użytych zbóż żyto wyraźnie pokazuje swój charakter. Wyczuwamy wyraźną pikantność, lekką słodycz kukurydzy i utrzymującą się ziemistość. Moc 62,5%.