Magia Sour
Kwaśny, słony, słodki i gorzki to główne smaki, które rozpoznaje nasz język. Jedni wolą słone, inni słodkie, a jeszcze inni kwaśne bądź gorzkie, lecz to równowaga pomiędzy nimi sprawia, że coś nam smakuje lub nie. W tym właśnie doszukuje się sukcesu koktajli z grupy SOUR, co z angielskiego oznacza kwaśny, ale one nie są tylko kwaśne. Określa się je jako kwaskowato – cierpkawy short drink. Historia tej grupy napojów mieszanych, jak większości, nie jest ściśle ustalona. Wiadomo, że Jerry Thomas w swojej książce How to Mix Drinks wydanej w 1862 roku opisuje już tę rodzinę koktajli.
Ze względu na charakter mocno skoncentrowanego ponczu o nieprawdopodobnych właściwościach orzeźwiających jest chętnie spożywany przy każdej okazji. Na dancingach, wykwintnych przyjęciach, po dniu pracy czy po prostu na kaca. Świetnie się też sprawdza podczas upałów czyli w takie dni jak ostatnio mieliśmy w naszym pięknym kraju. Pomimo tego, że wydaje się być niezwykle prosty w przygotowaniu to znam osoby, które będąc pierwszy raz w jakimś barze zamawiają zawsze jeden i ten sam rodzaj sałerka (np. whisky sour, gin sour, brandy sour itp.) i po sposobie jego przygotowania, smaku i wyglądzie wiedzą czego mogą się spodziewać dalej po barmanach i obsłudze. W sumie, rzadko się mylą. Sekretem dobrego przygotowania tego rodzaju drinka jest świeżość soku z cytryny i jego ilość w stosunku do ilości cukru. Bo sour składa się tylko z trzech składników: soku z cytryny, cukru i wybranego alkoholu. Tym alkoholowym składnikiem może być nasz ulubiony mocny alkohol: rum, gin, brandy, wódka, pisco czy grappa i to ten składnik występuje w nazwie. Soku z cytryny daje się więcej niż w innych napojach mieszanych, a za cukier może posłużyć sok, syrop czy inny składnik o wyraźnie słodkim charakterze. Osobiście uważam, że najlepsze sour wychodzą gdy używamy prostego, własnoręcznie przygotowanego syropu cukrowego. Te trzy składniki wykłóca się energicznie w shakerze, do czasu jego oszronienia. Przelewa się do kieliszka typu sour lub kieliszka koktajlowego. By uzyskać bardziej obfitą pianę na powierzchni drinka można dodać białko jaja kurzego do shakera i z nim wykłócić drinka.