Jabłkowe orzeźwienie z cydrem
Cydr to niskoalkoholowy (1,2-8,5%), przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. Wyróżnia się świeżym aromatem i smakiem od wytrawnego do lekko słodkawego. Świetnie gasi pragnienie. Wytwarzany jest przez fermentację moszczu jabłkowego głównie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemczech, a od kilku lat, na większą skalę również w Polsce.
Najlepsze cydry produkuje się z różnych, starych odmian jabłek. By uzyskać oczekiwany aromat i smak miesza się jabłka o różnym stopniu słodyczy, kwasowości i goryczy. Prawdziwy cydr nie może być sztucznie dosładzany – cała jego słodycz pochodzi tylko i wyłącznie ze słodyczy soku jabłkowego. Wyciśnięty sok jest klarowany, po którym to procesie następuje fermentacja. Po fermentacji cydr może być filtrowany i zwykle jest butelkowany. Są oczywiście od tego odstępstwa.
In minus – cydry tzw. przemysłowe, których zalecałabym unikać; robione z koncentratu i dosładzane – stanowią alternatywę dla piwa.
In plus – w Polsce mamy coraz więcej znakomitych cydrów rzemieślniczych, których producenci mocno eksperymentują czy to robiąc gatunki niefiltrowane, jednoodmianowe, lodowe czy nawet dojrzewane w beczkach. Takie cydry pozostaje nam tylko dobrze schłodzić i cieszyć się nimi przez całe lato.
W naszej ofercie znajdą Państwo dwa rodzaje cydru. Importowany przez nas z Normandii od znakomitego producenta Calvadosu – Cydr Louis de Lauriston oraz miejscowy, nasz mazowiecki, wyróżniający się na tle innych polskich produktów – Chyliczki Stary Sad.
Oba cechuje wyjątkowa jakość, natomiast odróżnia styl. Chyliczki jest wytrawny, ale bardzo owocowy i świeży – świetnie orzeźwia, jest więc znakomity solo, a także do delikatnych sałatek. Lauriston natomiast ma bardziej złożone aromaty, w których oprócz jabłek odnajdziemy też całe mnóstwo zapachów łąki i jest idealny do komponowania z jedzeniem (ryby, białe mięsa).