Hiszpania nieoczywista
Któż z nas nie chciałby odwiedzić Hiszpanii. Zapewne spora część z Państwa była już w tym lubianym przez nas, południowoeuropejskim kraju. Te piękne krajobrazy, ta cudowna pogoda przyprawiają o zawrót głowy.
Kiedy myślimy o Hiszpanii, wielu z nas ma przed oczami ciasne uliczki Barcelony, nad którymi górują piękne kilkusetletnie kamieniczki. Widzimy klimatyczne kawiarenki i bary, w których każdy znajdzie coś pysznego do zjedzenia i wybornego do wypicia.
Dla nas – Polaków odwiedziny w Hiszpanii nie są na porządku dziennym. Dzielą nas kilometry, ale też, choć już w mniejszym stopniu niż jeszcze kilkanaście lat temu – także koszty wyjazdu. Jednak wcale nie musimy udawać się do biura podróży, aby poczuć hiszpański klimat i południowe smaki. Dużo taniej i nie mniej przyjemnie będzie udać się do jednego z naszych Salonów po butelkę dobrego hiszpańskiego wina.
Właśnie – kiedy słyszymy „wino z Hiszpanii”, od razu myślimy Rioja. I prawidłowo. Ten region daje wina wyjątkowe. Jednak nie tylko Rioja produkuje takie wina. Są jeszcze między innymi: Nawarra, Ribera del Duero czy Valdepenas. Te nazwy ci z Państwa, którzy są miłośnikami-amatorami, ale też ci, którzy uważają się za znawców win, na pewno znają.
Ja dziś zapraszam Państwa do poznania dwóch niszowych regionów winiarskich Hiszpanii, które dają wina nie ustępujące klasą, a przede wszystkim smakiem i aromatem winom z Rioja czy Nawarry. Zapraszam w podróż do regionów Utiel Requena i Bierzo!
Utiel Requena to region położony niedaleko Walencji, czyli na wschodzie Hiszpanii, kilkadziesiąt kilometrów od brzegów Morza Śródziemnego. Nazwa jego bierze się od dwóch sąsiadujących ze sobą miast: Utiel i Requena właśnie. To właśnie tutaj spotkamy nieznany nam chyba do tej pory szczep winorośli – Bobal. Ale uprawia się tutaj też szczepy populrne takie jak: Tempranillo, Garnacha, Merlot, Syrah a z białych: Macabeo, Chardonnay i Sauvignon blanc.
Jednak to właśnie z Bobala Utiel Requena jest znana przede wszystkim. Jego uprawy zajmują ponad 75% powierzchni upraw, a winorośl rośnie na 40 000 hektarach.
Idealne warunki do uprawy szczepu Bobal dostrzeżono tu już w piętnastym wieku – zasadowe, dobrze przepuszczające gleby, które są bardzo ubogie w substancje organiczne, w połączeniu z nietypowym dla tej szerokości geograficznej klimatem sprawiają, że wina z tego szczepu są wyjątkowe. Rzadko spotykany klimat – mam tu na myśli wyjątkowo mroźne zimy z niewielkimi opadami i bardzo upalne i bezdeszczowe, ale wietrzne lata dają wyborne warunki do wzrostu winorośli.
Z regionu Utiel Reguena polecam szczególnie wino Biftu. Jest to wino w stu procentach wytworzone z gron szczepu Bobal właśnie, ale zbieranych tylko i wyłącznie ze starych pięćdziesięcioletnich krzewów. Część wina dojrzewa w nowych beczkach, część w dwuletnich z dębu francuskiego i węgierskiego. W beczkach przebywa jedynie przez pięć miesięcy. Sprawia to, że wino nie jest ciężkie, nie ma nut odbeczkowych, ale kwiatowe i ziołowe z mineralnym tłem. W ustach miękkie, z delikatną słodkawą taniną.
Z zachodniej Hiszpanii przenosimy się do Hiszpanii północno-zachodniej, do regionu Bierzo.
Zajmuje on niespełna 3000 kilometrów kwadratowych i ma swój szczególny mikroklimat, niezwykle korzystny dla uprawy winorośli. Niska wysokość nad poziomem morza chroni krzewy winorośli przed przymrozkami, co przyspiesza zbiory winogron o ponad miesiąc w porównaniu z innymi regionami winiarskimi Hiszpanii. Temperatura charakteryzuje się niskimi amplitudami dziennymi i rocznymi, co sprawia, że winorośl ma bardzo dobre warunki do wzrostu i owocowania. Gleba w przeciwieństwie do tej w Utiel Requena jest mniej zasadowa, można powiedzieć, że o lekko kwaśnym odczynie. Te warunki glebowo-klimatyczne sprawiają, że wina tutaj wytwarzane są wyjątkowo owocowe i intensywne.
W regionie tym obowiązują specjalne regulacje do produkcji wina. Dozwolone szczepy czerwone to między innymi: Mencia, Alicante Bouschet, białe natomiast to: Dona Blanca, Godello i Palomino. Oprócz nich można uprawiać kilka innych szczepów w ramach nasadzeń eksperymentalnych, z zastrzeżeniem, że mogą być maksymalnie piętnastoprocentową częścią składową w produkcji wina. Oczywiście stosuje się nazewnictwo win w zależności od długości dojrzewania w beczce, czyli Crianza, Reserva i Grand Reserva.
Na półkach naszych Salonów znajdziecie Państwo wina z tego regionu od producenta Bodegas Merayo. Jest to winnica zlokalizowana w miejscowości Miralmonte, otoczona dziesięcioma hektarami nasadzeń, podzielonych na pięć wyodrębnionych działek o różnej charakterystyce. W winnicy znajduje się wiele nowoczesnych kadzi ze stali nierdzewnej służących do produkcji wina, wyposażonych w systemy chłodzenia, kontrolujące temperaturę winifikacji. Jednak zbiory odbywają się wyłącznie ręcznie.
Bardzo ważnym czynnikiem charakteryzującym winnicę Merayo jest tradycja, mimo że produkcja wina pod własną marką zaczęła się niespełna siedem lat temu. Winnica Merayo, choć można powiedzieć, że dopiero wyrabia sobie marką w świecie winiarskim jest dziś znaczącym producentem w regionie. Warto wspomnieć chociażby o tym, że jedno z jej win zdobyło 91 punktów Parkera, inne 90 według Wine Spectator. W ofercie mamy dostępne aż cztery wina z tej winnicy.
Mam nadzieję, że od dziś już nie tylko wina z regionów hiszpańskich powszechnie dostępnych na sklepowych półkach zyskają Państwa uznanie i skradną niejedno serce i podniebienie, ale też wina z regionów Utiel Requena i Bierzo przypadną naszym Czytelnikom do gustu.
Gorąco zapraszam do zapoznania się z winami z tych regionów. Naprawdę warto!
MERAYO MENCIA
100% gron Mencia pochodzących z 30 letnich nasadzeń. Maceracja i fermentacja przebiega w kadziach ze stali nierdzewniej, następnie wino przez pół roku dojrzewa na osadzie. Barwa połyskliwa, purpurowa. Intensywny bukiet z dominującymi nutami jagód i fiołków. W smaku intensywne ze słodką, dojrzałą i krągłą taniną. Soczyste i kremowe z wyczuwalnymi, podobnie jak w aromacie, jagodami i fiołkami uzupełnionymi przeprawami korzennymi. Długi, bardzo przyjemny finisz. 91 Points Guía Peñín 2017.
AQUIANA TINTO MENCIA MERAYO
Wyjątkowa 100% Mencia z ręcznie zbieranych gron pochodzących ze starych nasadzeń. Fermentacja malolaktyczna ma miejsce w dębowych beczkach, następnie wino dojrzewa przez rok na osadzie. Dojrzewania następuje wyłącznie w beczkach z dębu francuskiego. Butelkowanie bez klarowania. Barwa intensywnie wiśniowa. Aromat mocny i złożony. Akcenty kwiatów i dojrzałych owoców skomponowane z nutami balsamicznymi, lukrecją, pieprzem i goździkami. Elegancka mineralność podkreśla najlepszy cechy terroir. W Ustach dojrzałe i krągłe taniny. Wino jest pełne i aksamitne, przy jednoczesnym zachowaniu świeżości. Owocowość doskonale zrównoważona dębiną. Długi i głęboki finisz. Naprawdę znakomite wino; 94 punkty Guia Penin, 91 punktów Parker.
MERAYO GODELLO
100%, ręcznie zbieranych gron Godello, fermentowanych w tankach z kadzi nierdzewnej, a następnie dojrzewanych na osadzie przez 4 miesiące. Barwa jasna, przejrzysta. Aromat zielonych jabłek, owoców pestkowych z odrobiną cytrusów i kopru włoskiego. Wyczuwamy dużą mineralność. W Ustach krągłe i pełne, a jednocześnie bardzo świeże. Owoce cytrusowe, jabłka i mineralność to nuty przewodnie. Dzięki dojrzewaniu na osadzie uzupełnione są o akcenty trawiaste i głębię smaku. Wino często nagradzane i wysoko ocenianie m.in. 91 punktów Guía Peñín 2017, 90 punktów Wine Spectator.
LAS TRES FILAS MENCIA MERAYO
Wino stworzone w 100% z gron Mencia, pochodzących z 80 letnich krzewów. Dojrzewało przez 6 miesięcy na osadzie w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Zabutelkowane bez klarowania. Barwa wiśniowa z fioletowymi refleksami. Aromat intensywny, świeży i elegancki z nutami jagód, truskawek, malin, a także kwiatowymi – głównie fiołków. W tle odrobina wanilii, tytoniu i minerałów. W smaku eleganckie i gładkie. Pierwsze wrażenia to świeżość i dużo jagód. Krągłe, miękkie taniny. Pięknie zrównoważona kwasowość. Znakomita kompozycja, w której soczystość i cechy charakterystyczne dla szczepu pięknie harmonizują z aromatami dębiny, nadając winu złożoności. Znakomite oceny: 90 punktów, 90 punktów Decanter.