Dziś z cyklu smacznie i przyjemnie i żeby nie wszędzie było mięso…
Pierwsze promienie słońca skłoniły wielu z nas do ataku na rozgrzane do czerwoności grille.
Ale jak to się mówi nie samym grillem człowiek żyje. I tak było również ze mną.
W krótkim czasie doświadczyłem przesytu, ale spokojnie taki stan podobno mija. Któregoś dnia żona zaproponowała bezmięsny posiłek…, co miałem zrobić…?! Poszedłem do sklepu z listą i informacją jak kupisz wszystko to wróć:). I tak też zrobiłem. Kupiłem 0,5kg krewetek, dwa mango, cebulę, szczypiorek, kolendrę, czosnek, ryż jaśminowy, sos rybny, curry, cytrynę i jedną ostrą paprykę. Wszystkie produkty zostały wykorzystane w jednym daniu: od cebuli po sos rybny, choć to drugie z umiarem żeby nie zdominowało całej potrawy.
Taki posiłek wymaga partnera – białego wina. Idąc za smakiem pysznego ryżu, krewetek i pozostałych składników wybór padł na wino z Portugalii, które zgrało się ze wszystkimi składnikami, wybrzmiewając sporym cytrusem, z delikatną nutą witaminową i łagodzącym kwiatem pomarańczy. Nie widzę szansy na inne wino, które moim zdaniem pasuje tu jak żadne inne, a jest nim Quinta de Cidro Alvarinho z jednego z najbardziej cenionych subregionów doliny Douro- Sao da Pasqueira. Jak przyrządzić te krewetki – patrz obok.
Już od jakiegoś czasu na rynku dostępne są szparagi – wyjątkowe sezonowe warzywa, które i mnie niezmiennie urzekają smakiem i wieloma możliwościami przyrządzania od grillowanych w całości, podawanych z szynką czy bez; gotowanych, białych, zielonych, kremów. Ja postawiłem na duet, zielone szparagi gotowane i zapiekane z serem gorgonzola.
Pierwsza myśl na takie połączenie to, że ser zdominuje smak szparagów bo jest mocny i aromatyczny ale… Chrupiące szparagi ugotowane w punkt z zegarkiem w ręku potrzebują jedynie 10 minut.
Ja gotuję w dużym garnku bez przykrycia „na leżąco„ i zawsze wychodzą idealnie, później dosłownie chwila żeby rozpuścił się ser i pyszne danie ląduje na talerzu moim i żony.
Ktoś zapyta do takiej przekąski też wino?, ano tak. Tak, i można pokusić o dodanie tego samego wina co do ryżu z krewetkami i mango – uda nam się wtedy wpisać w smak. Ale… żeby nie było tak, że się nie bawimy smakami to zaproponuje wino z pięknie położonej winnicy w magicznym zakątku Włoch, a konkretnie z Górnej Adygi.
Wino bardzo owocowe, świeże i mineralne. Nie jest mocno kwasowe, ale swojej wytrawności wystarczy aby zgrać się idealnie ze smakiem szparagów z serem. Pinot Grigio Erste & Neue – kombinacja palce lizać…
RYŻ Z KREWETKAMI I MANGO
- ryż jaśminowy
- 0,5kg krewetek
- 2 mango
- 1 cebula
- szczypiorek
- kolendra
- 2 ząbki czosnek
- sos rybny
- curry najlepiej pasta, ale może też być przyprawa w proszku
- cytryna
- 1 ostra papryczka
Ryż gotujemy oddzielnie. Cebulę należy pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na patelni, dodać curry wedle uznania, dodać oczyszczone krewetki (pozbawione wnętrzności i pancerza). Podsmażyć, dodać mango pokrojone w paski i mieszać ok- 2-min. skropić sosem rybnym i sokiem z połowy cytryny i wymieszać z ryżem. Na koniec dodajemy szczypiorek, kolendrę i połowę ostrej papryczki.