Drinki wielkanoc
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W końcu przychodzi ten upragniony moment wytchnienia, odpoczynku i wspólnych spotkań. Warto przez chwilę zastanowić się nad tym czym będziemy popijali spożywane potrawy i czym będziemy się raczyć pomiędzy nimi. Tak, by było na bogato i w klimacie świątecznym.
Jajka idealnie pasują na te święta, a jako składnik Egg Nogg-a wpisują się doskonale w ich atmosferę i smaki. EGG NOGG może być przygotowany jako napój bezalkoholowy jak i zawierający rum, koniak, czy whisky. Doskonały jest zarówno na zimno, a w przypadku chłodniejszych dni zaserwowany na gorąco- świetnie nas rozgrzeje. Sporządzany jest na bazie surowych jaj kurzych i mleka, z dodatkiem wanilii, miodu, cynamonu i posypany świeżo startą gałka muszkatołową. Zresztą nieodgadnione są smaki. Tak samo jak w kuchni można eksperymentować, tak też w domowym barku warto użyć innych przypraw czy korzeni dla urozmaicenia wrażeń organoleptycznych. Dla tych jednak, którzy wolą na początek przygotować podstawową wersję to EGG NOGG składa się:
50 ml Lheraud Cuvee 10 cognac
20 ml syropu cukrowego
1 całe jajko
20 ml śmietany
50 ml mleka
Jeżeli szykujemy wersję schłodzoną, to wszystkie składniki należy dobrze wykłócić w shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.
W wersji na gorąco należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać w rondelku i podgrzewać ciągle mieszając. Nie może się zagotować. Najlepiej przestać podgrzewać, gdy nad płynem zacznie lekko unosić się para. Przelać do kieliszka do napojów gorących. Można jeszcze wszystkie składniki (bez mleka), wymieszać i przelać do szkła. Mleko zagotować i powoli wlewać mieszając.
W obu przypadkach posypać gałką muszkatołową na wierzchu.
Warto także wspomnieć o jednym z wieloletnich bohaterów, który królował na salonach przez ponad wiek. Mowa tu o napoju mieszanym zwanym TOM & JERRY. Delikatny, energetyczny, puszysty, słodki i gorący drink. Przemawiający aromatem ciemnego rumu, koniaku lub brandy. Wynaleziony w latach pięćdziesiątych XIX stulecia przez „profesora” Jerrego Thomasa-a w Hotelu Planters’ House w St. Louis cieszył się ogromną popularnością podczas świątecznych przyjęć i spotkań. By go przygotować potrzeba będzie zgromadzić:
12 jaj
1 szklanka cukru
1 butelka Casajuana Brandy de Jerez brandy
Szczypta mielonego ziela angielskiego
Szczypta mielonego cynamonu
Szczypta zmielonych goździków
1 butelka Barcelo Gran Anejo rum
mleko
gałka muszkatołowa
A przygotowując Tom&Jerry musimy zacząć od rozdzielenia białek od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając 4 uncje brandy i przyprawy wedle uznania i własnego smaku. Zaraz po żółtkach ubijamy sztywną pianę z białek i dodajemy do utartych żółtek. Przekładamy do kubka 1 łyżkę masy, dodajemy ciągle mieszając uncje brandy i rumu, a następnie dopełniamy gorącym mlekiem. Mieszamy do uzyskania na wierzchu delikatnej piany, którą posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.
Dość ciekawą i oryginalną propozycją na święta wydaje się być również napój mieszany Chin Chin, skomponowany w 2002 roku przez Tonego Conigliaro w Londynie. Drink łączy whisky i jabłko w otoczeniu świątecznego miodu i schłodzonego, szeleszczącego swoimi bąbelkami szampana. Jak podaje diffordsguide.com to „Boże Narodzenie w kieliszku”. By delektować się nim potrzebujemy:
15 ml miodu płynnego
40 ml Loch Lomond Single Grain Whisky
25 ml soku jabłkowego wyciskanego
Cattier Brut Icone Champagne do uzupełnienia (lub w wersji ekonomicznej Cava Picaire Brut)
W shakerze wymieszaj łyżką barmańską miód i whisky. Dodaj sok jabłkowy i lód, energicznie wykłóć. Przelej do kieliszka flute. Dopełnij schłodzonym szampanem.