Cosmopolitan
Salvatore Calabreze w swojej książce wydanej w 1997 roku pisze o Cosmpolitan, że to stosunkowo nowy, skomponowany w Ameryce drink, o charakterze aperitifu: „Stanie się popularny i wróżę mu zaliczenie do klasyki”. W 1998 roku, producenci serialu „Sex w wielkim mieście” uznali, że Cosmopolitan Cocktail będzie dobrze się komponował z Carrie Bradshaw i jej manhatanskim stylem życia. Carrie, Miranda, Charlotte i Samantha często delektowały się Cosmo. W 2008 roku w wersji kinowej dziewczyny kwestionują to, że niby dlaczego miałyby w ogóle przestać delektować się wspaniałym Cosmos.
Pierwsza wzmianka o Cosmopolitan Cocktail znajduje się w książce z 1934 roku, „Pionierzy miksologii w Elits Bars”. Receptura ta zawiera triple sec, zamiast limonki jest cytryna, zamiast wódki jest gin i malinowy syrop zamiast żurawiny. Malinowy syrop daje drinkowi głęboki różowy kolor, niepasujący zbytnio do dzisiejszej wersji.
Po wielu perypetiach, zmianach receptury, dodawania innych alkoholi i różnych dodatków w 1996 roku Cosmopolitan zaczął być modnym drinkiem. Stało się tak po tym, gdy w Manhattan’s Rainbow Rooms, barmańska legenda Dale DeGroff, udoskonalił recepturę „podpisując” ją podpalanym twistem z pomarańczy. Co ciekawe bardzo spodobało się to Madonnie. Jak sam pisze w książce „The Craft of the Cocktail” (2002): „Co zrobiłem – spopularyzowałem recepturę tak, że stała się standardem”.
Sposób przygotowania
- 4 cl Citron Vodka
- 1,5 cl Cointreau
- 3 cl Sok żurawinowy
- 1,5 cl sok z limonki
Wszystkie składniki wykłócić w shakerze. Przelać do kieliszka koktajlowego i udekorować plasterkiem limonki.