Château Barbebelle
Château Barbebelle jest rodzinną winnicą prowadzoną już przez 4 pokolenia. Jest położona w miejscowości Trévaresse ok 16 km na północny – zachód od pięknego miasteczka Aix en Provence, dawnej stolicy regionu, w którym współistnieją winorośle, aromatyczne zioła, gaje oliwne i migdałowe, cyprysy, dęby i prześliczne kwiaty cistusa. W tej 40-to hektarowej winnicy, z poszanowaniem środowiska i ograniczoną do minimum ludzką interwencją chociażby w zakresie nawadniania, rodzina tworzy w głównej mierze wina różowe, stanowiące ponad 75% całości ich produkcji. W cudownym, śródziemnomorskim klimacie, na gliniasto-wapiennych wzgórzach, uprawiają typowe dla regionu szczepy: Grenache, Syrah, Cinsault i Vermentino.
Historycy spierają się co do początków uprawy winorośli na tych terenach. Jedni mówią że było to jakieś 600 lat przed Chrystusem w momencie powstawania miasta Massalia (dzisiejsza Marsylia), inni uważają że było to jeszcze kilka wieków wcześniej. Bez względu na to którą wersję przyjmiemy i tak oznacza to tylko tyle, że winnice tego regionu należą do najstarszych w całej Francji. Najnowsza era Prowansji i jej ogromny rozwój rozpoczęły się w latach 50-tych XXwieku. Turyści z kraju i zagranicy powoli zaczęli odkrywać tutejsze, znakomite, różowe wina. Przyjemne, eleganckie, delikatne w aromacie i wyrafinowane szturmem zdobywają podniebienia koneserów na całym świecie.