Basmoon

Wódka Basmoon jest alkoholem klasy Premium. Produkowana jest w sposób rzemieślniczy, tradycyjnymi metodami i pięciokrotnie destylowana. Tworzona na bazie baskijskiego ziemniaka jest ceniona na całym świecie za swoją wysoką jakość. Receptura do produkcji Basmoon została przekazana rodzinie przez włoskiego partyzanta podczas hiszpańskiej wojny domowej w latach 30-tych XX wieku i od tamtej pory jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

A teraz od początku… na początku musi być ziemniak i to nie byle jaki. Specjalna, lokalna odmiana AGRIA o podwyższonej zawartości skrobi. Dlaczego specjalna, a to dlatego, że ziemniaki mają generalnie kilkukrotnie niższą zawartość skrobi (15-20%) niż zboże, z którego zazwyczaj robi się wódkę (60-75%) i trzeba wyselekcjonować tylko te gatunki o jej najwyższym udziale. Ziemniaki są następnie rozdrabniane i zacierane. W wyniku tego procesu powstaje nam brzeczka, która po dodaniu drożdży poddana jest fermentacji. Po fermentacji otrzymujemy około 8-procentowy alkohol, na który czeka następny etap czyli destylacja. Po jej pięciokrotnym powtórzeniu otrzymujemy spirytus o zawartości alkoholu ponad 90%, który jest następnie rozcieńczany, kilka tygodni stabilizowany i rozlewany do butelek.

W całości to bardzo butikowa produkcja, a wódka, którą w efekcie otrzymujemy jest niezwykła. Bardzo harmonijna, o mocno wyczuwalnych słodkich nutach zarówno w aromacie jak i smaku.

Znakomita by się nią delektować, dobra do komponowania z jedzeniem, a także przez wzgląd na zapakowanie w elegancką skrzyneczkę – idealna na prezent.