Marani Chacha Saperavi

Pochodzenie:  Region KAKHETI
Apelacja:  TSINANDALI – szczególny rejon uprawy winorośli
Klimat:  Umiarkowany, kontynentalny
Odmiany:  Saperavi 100%
Pochodzenie winogron:  100% Winnice Kondoli
Urodzaj:  8 ton/ha
Typ produktu:  Chacha Saperavi
Zawartość alkoholu:  40% obj.
Opakowanie:  500 ml szklana butelka.
Podawać:  Do potraw z wieprzowiny i baraniny lub na zakończenie posiłku. t 8-12°C.

Winifikacja i destylacja

Po zakończeniu fermentacji moszcz winogronowy oraz ostatnia frakcja wina poddaje się podwójnej destylacji tradycyjną metodą w naszej destylarni.

Degustacja

Kolor: Bezbarwny
Aromat: Intensywny, trochę ostry, owocowy – rodzynki, gruszki, dojrzała śliwka.
Smak: Wyrazisty, z charakterem, lekko chropawy. Aromaty korzenne, lekko pikantne a także owocowe: dojrzałych jabłek, gruszek, rodzynek. Finisz długi, karmelowo-kawowy.

Nota

Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka wina, historia Czaczy, mocnego napoju alkoholowego destylowanego z winogronowego moszczu, jest dość krótka i zaczyna się w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Mimo tego, niektóre źródła donoszą, że pierwsze urządzenia do destylacji dotarły do Gruzji z Persji w średniowieczu.

Telawska Piwnica Win zaczęła produkcje Czaczy pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Różnorodność szczepów winogron oraz własna destylarnia pozwala nam destylować moszcz od razu po skończeniu procesu fermentacji i tym samym utrzymać specyficzne aromaty szczepowe.

Nagrody

Rocznik – Konkurs – Kraj – Nagroda
2013 – The Beverage Testing Institute, 2014 – Chicago, USA – Silver

Producent

29,90 

Kategoria:

Pokrewne produkty