Marani Grape Chacha
Pochodzenie: Region KAKHETI
Apelacja: TSINANDALI – szczególny rejon uprawy winorośli
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Odmiany: Rkatsiteli 80%, Mtsvane 20%
Pochodzenie winogron: 100% Winnice Kondoli
Urodzaj: 8 ton/ha
Typ produktu: Chacha Gronowa
Zawartość alkoholu: 42% obj.
Opakowanie: 500 ml szklana butelka.
Podawać: Jako Aperitif lub digestive. t 8-12°C.
Winifikacja i destylacja
Na przełomie września i października, dojrzałe winogrona są ręcznie zbierane. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone. Fermentacja odbywa się na moszczu w kontrolowanej temperaturze 22°C w kadziach z nierdzewnej stali. Po fermentacji moszcz poddawany jest destylacji tradycyjną metodą w naszej destylarni.
Degustacja
Kolor: Bezbarwny
Aromat: Аromat całkowicie nasycony intensywnymi i eleganckimi tonami białych kwiatów i zielonej trawy
Smak: Świeży i czysty smak płynnie przechodzi w aksamitny i długi finisz
Nota
Niezależnie od faktu, że Gruzja to kolebka wina, historia Czaczy, mocnego napoju alkoholowego destylowanego z winogronowego moszczu, jest dość krótka i zaczyna się w pierwszej połowie dziewiętnastego wieku. Mimo tego, niektóre źródła donoszą, że pierwsze urządzenia do destylacji dotarły do Gruzji z Persji w średniowieczu.
Telawska Piwnica Win zaczęła produkcje Czaczy pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Różnorodność szczepów winogron oraz własna destylarnia pozwala nam destylować moszcz od razu po skończeniu procesu fermentacji i tym samym utrzymać specyficzne aromaty szczepowe.
Producent |
---|
29,90 zł