Na wiosenne przymrozki – Grzańce na inny sposób!
Idealne na zimę, ale też na wszystkie chłodniejsze dni. Grzańce w znaczy sposób pozwolą na dużo lepsze funkcjonowanie w takich warunkach. Dobrze przygotowane są niebywale smaczne, poprawiają humor, rozluźniają i co najważniejsze – rozgrzewają!
Każdy z nich jest niezwykle prosty do przygotowania w domu. Nie potrzebujemy dużej ilości składników. Nawet jeśli – te są łatwo dostępne. Co ważne – bez większego problemu możemy nastawić od razu większą porcję z powrotem przelać do butelki. Nawet tak przyprawione trunki trzymane poprawnie w lodówce powinny bez problemu wytrzymać 3-4 dni.
Ważna uwaga przy ich przygotowywaniu – zdecydowanie warto ich nie zagotować, gdyż tym sposobem pozbywamy się alkoholu. Drugi minus – zbyt gorący płyn sprawia, że bardzo często pierwszy aromat który czujemy to opary alkoholu – mogą być bardzo nieprzyjemne. Zdecydowanie warto trzymać się zasady, że grzańce podgrzewamy do temperatury około 70 stopni. Zachowamy wtedy odpowiednie proporcje pomiędzy gorącym rozgrzewającym płynem, a jego przydatnością do wypicia!
Żeby Twój grzaniec dłużej pozostał ciepły ogrzej naczynie, w którym będziesz go serwować. Wystarczy na chwilę przed wlać do kubka wrzątek i po chwili wylać.
Poniżej kilka prostych i łatwych przepisów, które w łatwy sposób mogą Was trzymać cieplej w chłodne dni.
HOT BUTTERED RUM
Masło w koktajlu? Oczywiście! Jego mała ilość nada niesamowicie gładkiej tekstury i przyjemnie wygładzi smaki! Będziemy potrzebować (mniej więcej 4 porcje):
200 ml rum starzony
2 łyżki miodu
gwiazdka anyżu
2 porcje cynamonu
5 ziaren kardamonu
10 goździków
400 ml wody
Mała łyżeczka masła
Gałka muszkatołowa do starcia
Rum, wodę, miód, masło oraz przyprawy wrzucamy do garnka. Ziarna kardamonu rozgniatamy. Całość wolno podgrzewamy cały czas mieszając. Na sam koniec przecedzamy płyn do kubków i lekko prószymy gałką muszkatołową, która nada bardzo przyjemny aromat. Teraz pozostaje cieszyć się tylko smakiem!
GRZANIEC NA BIAŁYM WINIE
Zazwyczaj grzaniec występuje w wersji na bazie czerwonego wina. Doskonałą alternatywą jest ten bazujący na białym! Jak zawsze w takich przypadkach nie warto wydawać fortuny na butelkę użytego wina. Średnia półka w zupełności wystarczy.
Będziemy potrzebować:
Butelkę wytrawnego wina
Średnią gruszkę
Jabłko
15 rodzynek
2 łyżki miodu (polecam wielokwiatowy, rzepakowy lub lipowy – chociaż tutaj następuje duża dowolność w zależności od preferencji smakowych)
Szczyptę soli
5 ziaren kardamonu
10 goździków
Butelkę wina wlewamy do małego garnuszka. Kroimy gruszkę i jabłka w plasterki i wrzucamy do środka. Dodajemy rodzynki, dwie duże łyżki miodu (oczywiście jeśli ktoś ma ochotę na słodsze – śmiało można dodać jedną, a nawet dużo więcej!). Szczypta soli tak samo jak w przypadku gotowania świetnie poprawia smak i ogólny balans smaku. Jej odrobina z pewnością nie zaszkodzi! Lekko gnieciemy ziarna kardamonu i dorzucamy do garnka. Podgrzewamy powoli, na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy grzaniec będzie wystarczająco gorący przecedzamy go przez drobne sitko. Płyn wlewamy do kubków, a plasterki owoców będą służyć świetnie jako dekoracja!
HOT PENICYLLIN
To świetna propozycja dla czujących, że łapie ich choroba i potrzebują mocnego lekarstwa.
30 ml whiskey irlandzka
20 ml syrop miodowo imbirowy
20 ml sok z cytryny
100 ml gorącej wody
Syrop miodowo imbirowy -> 400 g miodu (najlepiej wielokwiatowy lub lipowy) blendujemy z 100 g imbiru i 100 ml wody. Następnie odcedzamy i przelewamy do czystej butelki. Trzymany w lodówce powinien wytrzymać 2 tygodnie. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do zimowej herbaty (z whisky także)!
Tutaj świetnie sprawdzi się irlandzka whiskey, która swoim delikatniejszym smakiem świetnie będzie balansowała całość. Oczywiście jeśli masz ochotę na mocniejszy smak śmiało możesz użyć ulubionego szkockiego blenda, albo nawet single malt!
Do rozgrzanego wcześniej kubka wlewamy whiskey, syrop, sok. Całość zalewamy gorącą wodą cały czas delikatnie mieszając. Dekorujemy plasterkiem imbiru.
NORMANDZKA CZEKOLADA
Gorąca czekolada w wersji dla dorosłych? Z wielką przyjemnością! Idealne połącznie dla fanów słodyczy, ale i alkoholu. Czy może być coś lepszego?
Składniki na 2 porcje:
80 ml calvadosu (z powodzeniem możemy także używać brandy czy koniak!)
250 ml gorącej czekolady (warto rozpuścić w mleku – będzie delikatniejsza. Zawsze możemy użyć kakao dobrej jakości)
20 ml syrop klonowy
2 małe skórki z pomarańczy
Szczypta cynamonu
Całość mieszamy w garnuszku na bardzo małym ogniu dodając skórki z pomarańczy bez albedo (białej części skórki – oddadzą gorycz). Po podgrzaniu i przelaniu lekko posypujemy cynamonem. Idealny na długie zimne wieczory!
El Koktel
Niezwykły bar mieszczący się w samym centrum Warszawy. Dokładamy wszelkich starań by podróż smaków w jakie Cię zabieramy była niezapomnianym przeżyciem. Dbamy by składniki używane były najwyższej jakości, a za każdym razem goście byli traktowani wyjątkowo.
Zadzwoń dzwonkiem by dostać się do magicznego świata
El Koktel mieszczącego się w zabytkowej kamienicy Emila Wedla.
El Koktel – ul. Wojciecha Górskiego 9, Warszawa