Manim Mniam – Kuchnie świata
W bieżącym numerze postanowiliśmy rozpocząć prezentowanie przepisów z różnych stron świata. Wierzymy, że odtwarzając je potem w swoich domach wraz z propozycją idealnie dobranego wina, będziecie mogli choć na chwilę przenieść się w innych zakątek świata.
Włochy
Cześć, jestem Luca Speri z winnicy Speri, położonej we włoskim Veneto. Naszym tradycyjną, a jednocześnie odświętną potrawą są policzki wołowe duszone w Amarone. To wyjątkowe, soczyste i smaczne danie, które idealnie się komponuje z naszym winem Amarone Classico Vigneto Monte Sant’Urbano.
Przepis dla 4-5 osób
2 policzki wołowe dobrze oczyszczone z tłuszczu
2 cebule, 2 marchewka, 1 łodyga selera naciowego
Oliwa z oliwek, ½ litra wina Amarone Speri
Sól, pieprz, rozmaryn, szałwia, liście laurowe, jagody jałowca, goździki, gałka muszkatołowa, 1/3 szklanki sosu pomidorowego
Przygotowanie
Warzywa pokrój dość grubo i podsmaż na oliwie na patelni. Dodaj policzki, sól, pieprz, zalej Amarone i dodaj przyprawy i sos pomidorowy. Duś ok. 2 godziny pod przykryciem, na małym ogniu. Przed podaniem zblenduj cały powstały sos i polej nim policzki.
Argentyna
Vitel Toné
Jedno z najbardziej klasycznych argentyńskich dań to Vitel Tone – cielęcina w sosie na bazie z tuńczyka i anchois. Danie to pochodzi z Włoch, gdzie znamy je pod nazwą Vitello Tonnato i gdzie stanowi typowy letni posiłek. Serwowane na zimno, świetnie sprawdza się jako przystawka lub lekkie drugie danie.
Składniki
1-1,5 kg polędwicy cielęcej
1 cebula pokrojona na ćwiartki
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego pokrojona na 4 części
posiekana natka pietruszki
1 liść laurowy, 3 zmiażdżone ząbki czosnku
Na sos
8 jajek ugotowanych na twardo
Filiżanka oliwy z oliwek
Ok 10 filecików z anchois
2 puszki z tuńczyka w sosie własnym lub oleju
Sok z cytryny
Filiżanka majonezu
2 łyżki stołowe musztardy
2 łyżki stołowe kaparów
Sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso oczyść z tłuszczu, a następnie w dużym garnku podsmaż je przez kilka minut do zrumienienia z każdej strony. Dodaj cebulę, marchewkę, seler, natkę, liść laurowy i zalej wodą tak żeby przykryła wszystko. Dodaj sól i gotuj ok 1,5 godziny, aż będzie miękkie. Następnie pozwól mięsu wystygnąć razem z bulionem (bez wyciągania go z garnka). Wystudzone mięso wyjmij z garnka i potnij na cieniutkie plasterki.
Sos
Do blendera wrzuć 8 ugotowanych żółtek oraz dobrze odsączonego tuńczyka. Dodaj trochę oliwy i zacznij blendować, w trakcie blendowania stopniowo dolewaj oliwy, aż sos stanie się gładki. Dodaj filiżankę bulionu z gotowania mięsa i blenduj dalej. Dodaj musztardę, anchois, majonez, sok z cytryny i pieprz. Blenduj do dobrego połączenia wszystkich składników, jeśli sos będzie zbyt gęsty dolej jeszcze odrobinę bulionu.
Pokrojone mięso ułóż na dużym półmisku i polej sosem. Udekoruj kaparami. Białka jajek możesz drobno zetrzeć i obsypać nim brzegi talerza. Schowaj półmisek na kilka godzin do lodówki, danie podawaj schłodzone lub w temperaturze pokojowej wraz z kieliszkiem Pascual Toso Selected Vines Malbec.