Altesino z serca Toskanii
Altesino to jedna z najbardziej prestiżowych winnic regionu Montalcino. Położona w samym sercu Toskanii, z dala od zgiełku wielkich miast, w środku jednego z najbardziej zachowanych, przepięknych krajobrazów, gdzie życie toczy się w zgodzie z naturą.
Winnica Altesino była prekursorem win klasy Cru – ze swojej znakomitej parceli Montosoli. Jako pierwsi w regionie eksperymentowali z beczkami oraz przedsprzedażą win zanim są one gotowe i znana jest ich jakość (tzw. sprzedaż na krzaku).
Część najstarszych piwnic winiarni jest umiejscowiona w murach Pałacu Altesi, dodatkowo wybudowane są nowe pomieszczenia, gdzie używa się najnowszych technologii pomagających w tworzeniu win. Filozofią firmy jest tworzyć wina najwyższej jakości, z poświęceniem uwagi każdemu, nawet najmniejszemu detalowi. Posiadłość obejmuje 80 hektarów, z czego 44 to winnice, które podzielone są na pojedyncze Cru: Macina, Castelnuovo dell’Abate, Pianezzine i najważniejsze, dające najbardziej eleganckie wina- Montosoli. Królem szczepów jest tu oczywiście Sangiovese, ale oprócz niego uprawia się również Cabernet Sauvignon, Merlot, Trebbiano, Malvasia, Vermentino, Chardonnay oraz Viognier.
Przez ostatnie 40 lat intensywne relacje pomiędzy pełnym historii i tradycji regionem, a jego najbardziej zmysłowym z produktów jakim niewątpliwie jest wino, nieustannie inspirują Altesino do tworzenia eleganckich win z tzw. duszą.
Brunello Di Montalcino „Montosoli” D.O.C.G.
Montosoli to niewielka 5-cio hektarowa parcela położona na północny-wschód od miasteczka Montalcino. Kompozycja gleb wapiennych i unikalny mikroklimat umożliwiają tu produkcję wyjątkowo złożonego i eleganckiego wina. Mamy tu wino skomponowane w 100% z odmiany Sangiovese dojrzewające przez 4 lata, z czego minimum 2 lata w beczkach z dębu slawońskiego i 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego. Ma głęboką rubinową barwę. Aromat jest pełen wiśni, jeżyn, fiołków, lukrecji, wanilii, z delikatnym akcentem pieprzu w końcówce. W smaku wytrawne, aksamitne, pełne i bardzo skoncentrowane. Potencjał leżakowania to nawet 30 lat. Świetne wino do ciężkich mięs, pieczeni, dziczyzny, a także idealne jako wino kontemplacyjne
Rosso di Montalcino
Skomponowane w 100% ze szczepu Sangiovese dojrzewało w beczkach z dębu slawońskiego przez 8 miesięcy. Błyszcząca, rubinowa barwa i trwały, bardzo owocowy bukiet, z dominującą nutą dzikich jagód. Świetnie zrównoważone, z delikatną strukturą i posmakiem wiśni, śliwek i jagód. Potencjał dojrzewania ok 10 lat. Świetne do mięs z grilla, drobiu, gulaszu z dziczyzny i średnio dojrzałych serów
Palazzo Altesi
Wino stworzone wyłącznie na bazie gron Sangiovese, dojrzewające przez 12-14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Intensywna rubinowa barwa, bardzo bogaty bukiet z akcentem jagód i tostów. Jest satynowo gładkie, miękkie i soczyście owocowe. Znakomite do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów.
Alte D’altesi I.G.T
Ta kompozycja Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Merlot (w równych proporcjach) dojrzewała przez 12-14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Głęboka, purpurowa barwa. Aromat bardzo elegancki bazujący na wiśniach, śliwkach, jeżynach z uzupełnieniem w postaci czerwonej porzeczki, fiołków, wanilii i odrobiny mentolu i goździków. Piękna równowaga smaku, pełne ciało i elegancka tanina. Potencjał dojrzewania ok 10 lat. Pasuje do większości czerwonych mięs.
Rosso IGT
Koncepcja tego wina powstawała w roku 1989. Chodziło o stworzenie wina „ na co dzień” – mniej skoncentrowanego, a jednocześnie bardziej przystępnego cenowo niż flagowe produkty winnicy. Jest kompozycją Sangiovese (80%) z domieszką Cabernet Sauvignon i Merlot. Dojrzewało 6-8 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie przez 3 miesiące w beczkach z dębu francuskiego. Wino jest soczyste, świeże, z ujmującym owocowym aromatem. W smaku wytrawne i gładkie. Potencjał dojrzewania ok 5-7 lat. Super do makaronów w mięsnych sosach, pieczonych białych mięs, drobiu i pasztetów.